Verhagen botst met oppositie om Servië
DEN HAAG (ANP) – Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) is woensdagavond zwaar in aanvaring gekomen met een brede oppositie in de Tweede Kamer. De VVD, SP, GroenLinks en PVV verweten de minister in een spoeddebat dat hij heeft ingestemd met een positief signaal van de EU aan Servië.
Volgens de oppositie maakt Nederland zich daarmee ongeloofwaardig, omdat het afdoet aan de harde weigering van Nederland een stap richting Servië te zetten. Verhagen toonde zich hoogst verbaasd over de felle kritiek. Volgens hem heeft de Europese Unie geen concrete stap richting Servië gezet. „Het akkoord dat de 27 buitenlandministers maandag aan Belgrado hebben aangeboden, is niet meer dan een aanbod om de politieke dialoog te verdiepen", zei Verhagen. De bedoeling daarvan is volgens Verhagen om de Serviërs duidelijk maken dat er voor de EU geen principiële obstakels zijn tegen hun lidmaatschap in de toekomst. Zo’n gebaar was volgens Verhagen nodig, omdat de EU nu geen associatie– en stabilisatieovereenkomst (SAO) met Servië aangaat.
De EU wilde Servië dit officiële voorportaal voor het EU–lidmaatschap wel aanbieden maar Nederland heeft dat geblokkeerd. Het kabinet eist dat Servië eerst volledig meewerkt met het Joegoslavië–tribunaal en onder meer de gezochte Mladic uitlevert.
De hele Tweede Kamer is het volledig eens met deze ferme houding van Nederland. „We waren het ontroerend met elkaar eens", memoreerde SP–Kamerlid Harry van Bommel. Daarom begrijpt hij niets van het gebaar, dat in Servië wordt uitgelegd als een overwinning. Net als de andere oppositiepartijen vindt hij het onverdiend, omdat Servië niets doet aan de opsporing en uitlevering van oorlogsmisdadigers.
Bovendien vermoedt de oppositie dat er toch meer voordelen aan het akkoord vastzitten dan Verhagen doet voorkomen, zoals handelsvoordelen en versoepeling van de visaregeling. De minister ontkende stellig dat er enig element uit de SAO wordt aangeboden. De coalitiepartijen CDA en PvdA staan voluit achter de minister. Zij vinden het juist verstandig om Servië een signaal te geven, alleen al om te voorkomen dat het land afdrijft richting Rusland.
Ook Verhagen wees op de belangrijke rol die Servië speelt in de stabiliteit en ontwikkeling van de westelijke Balkan. „Dat is ook in ons eigen belang". Verder attendeerde hij erop dat de samenwerking met het Joegoslavië–tribunaal helemaal vergeten kan worden, als Belgrado zich afkeert van de EU.
Zondag zijn er presidentsverkiezingen in Servië. De strijd gaat tussen de pro–Europese kandidaat Tadic en de radicaal Nicolic. Het akkoord met de EU zou op 7 februari getekend moeten worden.