Kerk en Muziek
Jacob Bijster (1902-1958) siert de omslag van het nieuwste nummer van Kerk en Muziek, het orgaan van de Vereniging Organisten Gereformeerde Gemeenten (VOGG). Bijster -componist, organist en orgelpedagoog- overleed vijftig jaar geleden, reden voor het blad om ruim aandacht aan hem te besteden.
Gastschrijver Piet van der Steen haalt in een overzichtsartikel de orgelwerken van Bijster voor het voetlicht. Daarvan blijkt slechts weinig in druk beschikbaar te zijn. „Er ligt nog een verantwoordelijke taak om de manuscripten te publiceren en herdrukken tot stand te brengen”, aldus Van der Steen. „Laten wij Bijsters muziek blijven spelen, beluisteren, koesteren.”Dezelfde Piet van der Steen maakte indertijd voor de radio opnamen van orgelwerken van Bijster op het orgel van de Oude Kerk in Delft. Van die opnamen, in het bezit van voormalig programmamaker Okke Dijkhuizen, verschijnt binnenkort een dubbel-cd, uitgegeven op het nieuwe label van Dijkhuizen: Document. Lezers van Kerk en Muziek kunnen tegen een gereduceerd bedrag inschrijven op de uitgave, na 1 mei komt de dubbel-cd in de handel (€ 33,95).
Onder de kop ”Francofiel met Hollands hart” duikt Piet van der Steen opnieuw op, nu als geïnterviewde. Het gesprek gaat over het Franse orgelrepertoire, over Nederlandse muziek, over nieuwe Nederlandse muziek, over de muziek binnen de Oud Katholieke Kerk, maar ook over de begeleiding van de samenzang. Van der Steen maakt nogal wat kerkdiensten mee waarin hij zich ergert aan het spel van de organist. „Dat men het zich permitteert zo kritiekloos met koraalspel om te gaan! Koraalspel dat helemaal geen koraalspel is. Begeleiding die helemaal geen begeleiding is. Ze rotzooien vaak maar wat aan!”
Handreiking
De VOGG is er om organisten een helpende hand te bieden bij het zoeken naar verantwoorde muziek. De jaarlijkse partitabundel vormt zo’n handreiking. Twee gebruikers, Jan-Kees Karels en Wout van Andel, laten in een artikeltje weten wat ze van de meest recente bundel -met muziek van Chiel Jan van Hofwegen, Arjan Versluis, Eric Quist, Jan Bonefaas en Jan Wisse- vinden. Karels noteert, bij alle waardering die hij voor de composities heeft, dat de moeilijkheidsgraad redelijk hoog te noemen is. Dat mag volgens hem een punt van aandacht blijven. Van Andel concludeert dat de muziek goed bruikbaar is in de eredienst, maar dat verrassende, vernieuwende compositietechnieken ontbreken.
Ook de nieuwe serie ”Eenige Gezangen” wil organisten en geïnteresseerden een handreiking bieden. In de serie wordt elk van de twaalf Eenige Gezangen voor het voetlicht gehaald. In een inleidend artikel geeft Jaco van der Knijff een overzicht van de ontwikkeling van de achter de psalmen geplaatste gezangen: „Wat in Straatsburg met drie gezangen begon, verdubbelde zich in de 16e eeuw in de Nederlanden, en groeide uiteindelijk uit tot een twaalf- dan wel dertiental.”
Nieuwe fase
Kerk en Muziek gaat met dit eerste nummer van jaargang 57 een nieuwe fase in. De redactie, die sinds het vertrek van eindredacteur Jaco van der Knijff, uit drie man bestond, wordt nu gevormd door vijf personen: naast Okke Dijkhuizen, Kees Alblas en Geerten Jan van Dijk zijn Wim S. Ros en Marc de Leeuw benoemd tot redactielid. De eerste is zelfstandig interieurarchitect en ontwerper, De Leeuw is in het dagelijks leven apotheker. Dijkhuizen is aangesteld als hoofdredacteur van het orgaan.
Ook in het columnistenbestand is verandering opgetreden. Jan-Kees Karels droeg het stokje over aan Sjaak Bezemer, die samen met musicus Anje de Heer de rubriek Fermate gaat verzorgen. In zijn eerste bijdrage snijdt Bezemer een paar heikele punten in de koorwereld aan. Koorkleding bijvoorbeeld, maar ook vals zingende, te hard zingende, te zacht zingende en slecht articulerende zangeressen en zangers. „Het hebben van een koor is vaak meer lijden dan leiden”, aldus Bezemer.
Kerk en Muziek 1/2008 (ISSN 1383-0384) telt 32 pagina’s en is te bestellen via wcboer@kliksafe.nl en 010-4550949. Voor meer informatie: www.kerkenmuziek.nl.