Speelgoed in snoep mag niet meer
BRUSSEL (ANP) - Nieuwe Europese regels verbieden in de toekomst de productie van snoep waarbij kinderen eerst het snoepgoed moeten opeten om bij een speelgoedje te komen.
Dat heeft Europees commissaris Verheugen (Industrie) gisteren bekendgemaakt. Ook schadelijke stoffen in speelgoed worden verboden.Verheugen gaf als voorbeeld een lolly waarin een fluitje is verwerkt. De kans dat een klein kind dat fluitje inslikt en stikt, vindt de commissaris te groot. Het zogenaamde verrassingsei wordt echter niet verboden.
De nieuwe Europese richtlijn verbiedt speelgoedproducenten tevens om nog langer de zogenoemde CMR-stoffen te gebruiken die kankerverwekkend zijn, tot onvruchtbaarheid kunnen leiden en erfelijke eigenschappen kunnen veranderen.
Afgelopen zomer werden grote aantallen speelgoed uit de handel gehaald toen bleek dat die een te hoge concentratie aan schadelijke stoffen bevatten. Verheugen zei geschrokken te zijn dat destijds niet de controle-instanties van de lidstaten de fouten in het speelgoed opmerkten, maar de producenten zelf. Hij dwingt nu de lidstaten tot betere controles van speelgoed aan de grenzen en stelt hogere veiligheidseisen aan de productie van speelgoed. De verantwoordelijkheid voor het veilige speelgoed ligt in de toekomst ook bij de importeurs. Zij kunnen ook aansprakelijk worden gesteld als bij controle blijkt dat hun speelgoed niet voldoet aan de Europese veiligheidseisen.
De Europese Commissie erkent dat het productieproces van speelgoed niet van de ene op de andere dag veranderd kan worden en stelt daarom een overgangsfase voor. Maar Verheugen wil geen verdere risico’s aanvaarden: „Die gevaarlijke stoffen in speelgoed moeten verboden worden, of dat nou moeilijk is voor de industrie of niet.”
Indirect waarschuwde de commissaris ook voor landen, zoals China, die hun speelgoed in groten getale afzetten in Europa en de Verenigde Staten: „Goedkoop speelgoed is niet altijd de beste keuze”, aldus Verheugen.
De Europese consumentenorganisatie BEUC is blij dat de Europese Commissie maatregelen neemt om speelgoed veiliger te maken, maar vindt dat ze daar niet ver genoeg mee gaat. De organisatie denkt dat producenten makkelijk om het verbod van het gebruik van bepaalde chemicaliën heen kunnen. Daarnaast had de organisatie graag gezien dat meer stoffen die allergieën kunnen veroorzaken op de Europese zwarte lijst voor kinderspeelgoed zouden komen te staan.