Geweld barst weer los in Keniaanse Riftvallei
NAKURU (AP) – In Kenia is het geweld tussen voor- en tegenstanders van president Kibaki weer losgebarsten. Nadat donderdag al een dorp in de Riftvallei half was platgebrand, braken vrijdag in de belangrijkste stad van het gebied, Nakuru, felle gevechten uit tussen met kapmessen en pijl–en–boog gewapende groepen.
De politie schoot in de lucht, maar slaagde er niet in de merendeels jonge vechtjassen te scheiden. Voor het eerst werden behalve agenten ook soldaten gezien die probeerden de orde in de stad te herstellen. Boven de stad cirkelden twee legerhelikopters.Terwijl in het westen de vlam weer in de pan sloeg, bleven de politici in de hoofdstad Nairobi net zo verdeeld over de verkiezingsuitslag als ze dat waren voordat voormalig VN-secretaris-generaal Annan president Kibaki en oppositieleider Raila Odinga donderdag tot een gesprek wist te verleiden.
Verslaggevers in Nakuru zeiden dat de gevechten in de stad gingen tussen leden van de Kikuyu-stam van president Mwai Kibaki en leden van stammen als de Kalenjin, Luhya en Luo, die de politieke problemen aangrijpen om hun rancune over jaren van achterstelling bot te vieren.
Nakuru, de op drie na grootste stad van Kenia, is een mix van bevolkingsgroepen en een landbouwcentrum.
In het westen van de stad bleven na een gevecht zes mensen op straat liggen, sommigen met diepe wonden in het hoofd, anderen met pijlen in borst of rug gestoken, vertelde een verslaggever. Of zij dood of gewond waren was moeilijk te zeggen. De politie probeerde op de aanvallers in te praten, maar schoot daarna in de lucht om een eind te maken aan het gevecht.
Elders vertelde een verslaggeefster getuige te zijn geweest van de dood van twee mensen: een man die bij het busstation door een menigte werd gestenigd en een man die werd doodgestoken bij een bar, die vervolgens in brand werd gestoken. Ze zei ook minstens twee lijken te hebben gezien in een politievrachtwagen in de sloppenwijk Kaptembwa. Vanuit Kaptembwa liepen mensen met bezittingen op hun hoofd in de richting van het stadscentrum, waar meerdere gevechten aan de gang waren.
Op het industriegebied van Nakuru stond een winkel voor veterinaire artikelen in brand. Soldaten en politieagenten keken machteloos toe. De enige brandweerwagen van de stad was eerder die ochtend in brand gestoken.
‘De doden en gewonden komen binnen, ik kan op dit moment geen cijfers geven’, zei de directeur van het ziekenhuis van Nakuru.
Een plaatselijke pastoor zei dat de onlusten donderdagavond begonnen toen bekend werd dat Kibaki na de ontmoeting met Odinga had gezegd dat hij de rechtmatig gekozen president was.
Odinga beschuldigt Kibaki ervan de verkiezingen van 27 december te hebben gestolen en wordt daarin gesteund door lokale waarnemers. Nadat Kibaki tot winnaar was uitgeroepen braken onlusten uit die al snel ontaardden in stammenstrijd. Minstens 685 mensen verloren daarbij het leven en zo’n 255.000 sloegen op de vlucht.
De oppositie riep vrijdag de Afrikaanse Unie op niet te accepteren dat Kibaki volgende week een delegatie stuurt naar een top van de AU in het buurland Ethiopië. ‘Kibaki’s regering is geen legitieme regering. Kibaki heeft de verkiezingen verloren en alle onafhankelijke instellingen in de wereld hebben laten zien dat dit oneerlijke verkiezingen waren’, zei een woordvoerder van Odinga’s Oranje Democratische Beweging.
Vice-president Musyoka herhaalde vrijdag het standpunt van Kibaki: ‘Over de legitimiteit van de regering bestaat geen enkele twijfel.’
Het Pan-Afrikaanse Parlement, onderdeel van de Afrikaanse Unie, bracht donderdag een rapport van zijn verkiezingswaarnemers naar buiten. Dezen concludeerden dat de verkiezingen in Kenia niet voldeden aan democratische normen. Zij drongen er bij de AU op aan een protocol op te stellen om in de toekomst te kunnen reageren als er sprake is van fraude in een lidstaat waarbij de staatsmacht wordt ingezet.
De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch bevestigde donderdag dat velen in Kenia het politieke conflict rond de verkiezingen hebben aangegrepen om oude etnische vetes nieuw leven in te blazen. De groep zegt uit gesprekken met leden van de Kalenjin-stam op te maken dat leiders van oppositiepartijen aanvallen op Kikuyu’s in de Riftvallei hebben aangewakkerd, gepland en georganiseerd en dat er plannen worden gesmeed om opvangkampen voor gevluchte Kikuyu’s aan te vallen.
De Amerikaanse Democratische presidentskandidaat Barack Obama, wiens vader een Keniaan was, gaf een verklaring uit waarin hij zei dat president Kibaki de oppositie een belangrijk aandeel in de regering moet gunnen. Ook zei hij dat Odinga moet streven naar een vreedzame oplossing van het conflict en gewelddadige protesten en ordeverstoringen moet verwerpen.