Binnenland

Vondst oogkleurgen helpt forensisch onderzoek

ROTTERDAM (ANP) – Onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam hebben een gen in het menselijk DNA ontdekt dat grote invloed heeft op oogkleur. De vondst is van groot belang voor het forensisch onderzoek, zegt Ate Kloosterman, DNA–expert van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

24 January 2008 18:15Gewijzigd op 14 November 2020 05:29

De onderzoeksresultaten zijn donderdag gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift American Journal of Human Genetics. Volgens Kloosterman is de ontdekking van het gen „een belangrijke nieuwe stap".„Straks kan aan de hand van een achtergelaten spoor een uitspraak gedaan worden over de oogkleur van degene die het spoor heeft achtergelaten. In de praktijk kan zo op een efficiënte en effectieve manier richting aan een opsporingsonderzoek worden gegeven. De compositietekening van een mogelijke dader kan worden ingekleurd met objectieve wetenschappelijke informatie".

Het Rotterdamse onderzoek is een aanvulling op eerdere resultaten van buitenlands onderzoek. Er is specifiek gekeken naar de Nederlandse bevolking.„Daarom zijn deze resultaten relevant voor toekomstige toepassingen voor het forensisch onderzoek in Nederland", aldus onderzoeker Manfred Kayser.

Enige maanden geleden vonden Nederlandse en IJslandse onderzoekers min of meer bij toeval de genetische varianten die goeddeels bepalen welke oog–, haar– en huidskleur een Europees mens heeft. De onderzoeksgroep, die in Nederland is gevestigd in het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen, was eigenlijk op zoek naar genetische determinanten van prostaat– en borstkanker.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer