Bedrijven mijden beurs door onrust
AMSTERDAM (ANP) – Bedrijven bedenken zich op het ogenblik wel twee maal voor ze een gang naar de beurs maken. Daarvoor is het huidige beursklimaat te grillig. Euronext, de uitbater van de Europese beurzen, bevestigt dat beeld. Dinsdag stelde modeketen Tommy Hilfiger de voorgenomen beursgang uit.
„Een aantal bedrijven wil binnenkort naar de beurs, maar een deel daarvan zal zich bedenken", aldus Duco Wildeboer, manager noteringen van Euronext Amsterdam. „Dat komt doordat zij beleggers nu niet bereid vinden te investeren of omdat ze niet de gewenste prijs denken te krijgen voor hun aandelen".Wildeboer denkt dat ook grote partijen zoals durfinvesteerders de beurs voorlopig mijden. De kans dat zij hun aankopen naar de beurs zullen brengen, acht hij onder de huidige omstandigheden dan ook veel kleiner.
De aandelenbeurzen staan de laatste dagen wereldwijd fors onder druk wegens vrees voor een recessie in de Verenigde Staten. Bovendien zijn beleggers bang dat grote banken nog meer tegenvallers moeten incasseren als gevolg van de huidige problemen op een deel van de Amerikaanse hypotheekmarkt.
Donderdag maakte de Britse investeringsmaatschappij Apax Partners bekend de beursgang in Amsterdam van modeketen Tommy Hilfiger uit te stellen. Het wachten is tot de situatie op de aandelenmarkten is gestabiliseerd, meldde Apax.
Nieuwkomer Satyam merkte woensdag aan den lijve dat het geen gelukkig moment is voor een beursgang. Het aandeel belandde kort na de introductie in een vrije val. Het aandeel beperkte uiteindelijk de schade met een verlies van 3,6 procent.
Van de financiële dienstverlener Afab uit Amersfoort is bekend dat het later dit jaar naar de beurs wil. Onduidelijk is hoe het met die plannen ervoor staat. Het bedrijf was niet direct bereikbaar voor commentaar.
Vorig jaar hield de Amsterdamse beurs, die tegenwoordig deel uitmaakt van NYSE, het aantal beursintroducties redelijk op peil. Er waren toen veertien nieuwkomers. In het jaar ervoor waren dat er vijftien. Wildeboer wilde niet voorspellen hoeveel bedrijven dit jaar een beursgang wagen. Tot nu toe staat de teller met Satyam op een.
Het huidige slechte beursklimaat is een nieuwe tegenvaller voor Euronext Amsterdam. Ook op de veelbelovende Alternext–beurs, voor kleinere bedrijven, loopt het niet storm. De hoogste baas van de Amsterdamse beurs, Joost van der Does de Willebois, voorspelde een aanwas van tien Nederlandse bedrijven in 2007. In werkelijkheid waagde geen enkel bedrijf de stap.
Eem voordeel van een notering aan Alternext is dat deze bedrijven minder diepgravende jaarcijfers hoeven te publiceren. Bovendien zouden er belastingvoordelen voor beleggers aan verbonden zijn. Het probleem is echter dat politiek Den Haag zich nog over deze fiscale impulsen moet uitspreken.
Het handelsbedrijf Reesink, dat een notering heeft aan Alternext, sprak zich eerder dit jaar kritisch uit over de inspanningen die de Amsterdamse beurs doet om van de beurs voor kleintjes een succes te maken. „Tot op heden is het bedroevend wat Euronext ervan heeft gebakken", aldus de directie.