„Stroomvoorziening blijft mager scoren”
DEN HAAG - De Nederlandse stroomvoorziening scoort in vergelijking met andere EU-landen mager op de doelstellingen betrouwbaarheid, betaalbaarheid en schoonheid.
Dat schrijft de Energieraad in het advies ”Brandstofmix in beweging, op zoek naar een goede balans”, dat dinsdag is aangeboden aan minister Van der Hoeven van Economische Zaken.De raad onderzocht op verzoek van de regering wat de mogelijkheden zijn om op weg naar 2020 verbeteringen aan te brengen in de stroomvoorziening in het kader van de geliberaliseerde Europese markt.
De raad constateert dat de Nederlandse elektriciteitsproductie door de huidige brandstofmix, de mix van brandstoffen waarmee de stroomvoorziening wordt gevoed, met een grote inzet van gas en een gering percentage aan water- en kernenergie mager scoort op het criterium betaalbaarheid. Door het slinken van de Nederlandse gasvoorraden zal de stroomvoorziening in steeds mindere mate voldoen aan het criterium betrouwbaarheid. De mix scoort slecht op het criterium schoonheid door de relatief hoge CO(in2(-emissies per geproduceerd kilowattuur.
De Energieraad is van mening dat de vrije markt niet automatisch leidt tot een optimale brandstofmix. Deze mix ligt tot 2020 al min of meer vast.
De overheid kan er ook maar beperkt invloed op uitoefenen. De raad concludeert dat de mix zeer waarschijnlijk dan ook slecht zal blijven scoren. Pas na 2020 zullen zich mogelijkheden voordoen om de mix significant te wijzigen.
Nederland moet de komende jaren actief blijven werken aan alle belangrijke energieopties om doelstellingen als CO(in2(-reductie en betaalbaarheid te kunnen halen, aldus de Energieraad. Het gaat dan niet alleen om duurzame opties zoals wind- en zonneënergie, maar ook om minder duurzame opties als gas en kolen met CO(in2(-opslag en kernenergie.
Greenpeace noemt het advies van de energieraad „een conservatief advies voor de vorige eeuw.”