„Beursonrust raakt Nederlandse consument niet"
AMSTERDAM (ANP) – De Nederlandse consument heeft van de malaise op de wereldwijde aandelenmarkten niets te vrezen. Volgens verschillende instanties staat de woningmarkt stevig in zijn schoenen en neemt de werkloosheid alleen maar af. „Voorlopig draaien we als een tierelier", zei professor Ruud Pruijm in een reactie op de huidige onrust op de beurzen.
„Als de consument aandelen heeft, merkt hij wel wat", aldus Pruijm. Verder benadrukt de econoom, als hoogleraar verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, dat Nederland er goed voor staat. „We komen niet in dezelfde situatie als de Verenigde Staten. Nederland heeft een sterkere economie". Pruijm wijst op de goed gevulde orderboeken van bedrijven en de lage werkloosheid.De Vereniging Eigen Huis laat weten dat eigen woningbezitters niet in paniek hoeven te raken door de beursmalaise. „Mensen hoeven niet van een aan– of verkoop af te zien", aldus woordvoerder Hans André de la Porte. „Er is geen enkel signaal dat de woningmarkt in Nederland op glad ijs komt, ook verwachten we geen grote schommelingen in de hypotheekrente".
De mensen met een beleggingshypotheek zijn volgens De la Porte voldoende op de hoogte dat daarbij alleen het eindresultaat geldt. „Schommelingen als nu zijn normaal", aldus de woordvoerder. „De beleggingshypotheek is bovendien gedekt door de waarde van het huis. En de waarde van huizen neemt in Nederland alleen nog maar toe. Dat biedt een solide bodem".
Tijd voor een gesprek met een adviseur geldt voor mensen die tussentijds willen stoppen met hun beleggingshypotheek. Omdat ze gaan scheiden bijvoorbeeld. „Die mensen kunnen of nu hun verlies nemen, of de hypotheek proberen door te laten lopen op een andere manier, zodat ze kunnen wachten op herstel".
Met de werkgelegenheid in Nederland zit het goed. Gemiddeld liep het aantal werklozen de afgelopen tijd maandelijks terug met 8000. „Er is nog steeds krapte in de markt", aldus een woordvoerder van het Centrum voor Werk en Inkomen. „Zeker in de dienstverlening, maar ook in de techniek. Er is een grote behoefte aan loodgieters en elektriciëns. Tot en met MBO–niveau is de krapte het grootst".
MKB Nederland is ook niet negatief gestemd. „In Nederland is het geld goed verdeeld", aldus een woordvoerder van de ondernemersorganisatie voor het midden– en kleinbedrijf. Opstartende ondernemingen kunnen volgens de organisatie wel moeilijker aan geld komen, omdat banken minder snel krediet verstrekken.