Botsing in Belgische regering over EU-uitbreiding
De uitbreiding van de EU met tien hoofdzakelijk Oost-Europese landen heeft geleid tot verdeeldheid in de Belgische regering.
Woensdag kwam het tot een woordenwisseling tussen de liberale premier Verhofstadt en vice-premier Vande Lanotte, een van de leiders van de Vlaamse socialisten (SP.A). Die partij wil dat de EU pas op de plaats maakt met de uitbreiding. Eerst moeten de Europese instellingen interne hervormingen doorvoeren, zo vindt de SP.A.
Na afloop van overleg tussen de belangrijkste regeringsleden sprak Verhofstadt woensdag als groot voorstander van EU-uitbreiding Vande Lanotte aan op het plots veranderde standpunt van zijn partij. De vice-premier zegt echter dat hij bij zijn kritiek op de uitbreidingsplannen blijft. „De Belgische regering zegt nu al principieel ja tegen de uitbreiding, maar ze weet niet wat daarmee gaat gebeuren. Dat is echt onverstandig”, stelde Vande Lanotte.
Op de achtergrond speelt bij de SP.A de vrees voor nog meer liberalisering na een overhaaste uitbreiding van de Europese Unie. „De toenemende liberalisering van tal van diensten stoort ons mateloos”, aldus Vande Lanotte. De vice-premier erkent echter dat een late bijsturing van het Belgische regeringsstandpunt niet meer haalbaar is.
De SP.A presenteerde het nieuwe standpunt ten aanzien van de EU afgelopen zaterdag bij het begin van de voorbereiding op de verkiezingscampagne van volgend jaar. Vooral de populaire SP.A-aanvoerder Stevaert staat bekend als euroscepticus. Hij grijpt nu zijn kans om een stempel op het partijstandpunt te drukken.
Binnen de socialistische PES-fractie in het Europees Parlement heeft de draai van de SP.A ook al geleid tot scheve gezichten. Vice-voorzitter Beres van de PES-fractie uit scherpe kritiek op de late wijziging van de SP.A-inzichten en noemt deze „niet acceptabel.” De SP.A heeft slechts twee leden in het Europees Parlement, die zich tot op heden nooit kritisch over de uitbreiding hebben uitgelaten.