Philips vertrouwt op eigen kracht
AMSTERDAM (ANP) – Philips kijkt met zelfvertrouwen naar de nabije toekomst. Het elektronicaconcern acht zichzelf goed in staat de verwachte mindere economische tijden te doorstaan en toch zijn doelstellingen voor verbetering van de omzet en de winstgevendheid te halen.
Dat zei bestuursvoorzitter Gerard Kleisterlee maandag in een toelichting op de resultaten over het vierde kwartaal en over het boekjaar 2007. De cijfers van Philips in het vierde kwartaal overtroffen de gemiddelde verwachting van analisten. Het aandeel steeg op de beurs in Amsterdam waar de andere grote fondsen diep in het rood doken.Philips heeft zichzelf minder afhankelijk gemaakt van de VS en Europa door sterk in te zetten op groei in opkomende markten, zoals China en India waar een groei van 20 procent werd behaald. Inmiddels komt uit die landen een derde van de totale omzet vandaan. China is nu de op twee na grootste markt die Philips bedient.
Ook is Philips zich meer gaan toeleggen op producten die de winstgevendheid verhogen, en minder afhankelijk zijn van economische schommelingen. Lampen en medische apparatuur zijn belangrijker geworden. Philips is gestopt met de productie van chips en mobiele telefoons en is ook aan het snoeien in zijn aanbod van consumentenelektronica.
Zo houdt Philips de productie van televisies kritisch tegen het licht omdat de apparaten met name in de VS te weinig opleveren. Kleisterlee sloot zelfs niet geheel uit dat Philips zijn televisie–activiteiten geheel verkoopt, al voegde hij eraan toe dat dit niet direct voor de hand ligt. „Maar we houden alle plausibele opties open", zei de topman.
Dat uitgerekend de medische divisie in 2007 tegenviel, komt volgens Kleisterlee door besparingen op gezondheidszorg in de VS. Die zijn al in 2006 in gang gezet en staan los van de huidige economische tegenwind, benadrukte de bestuursvoorzitter. Philips verwacht dat de resultaten van de medische tak in de tweede helft van 2008 aantrekken.
Het afgelopen jaar was een dynamisch en succesvol jaar, aldus Kleisterlee. Philips deed de twee grootste overnames uit zijn geschiedenis, verkocht belangen ter waarde van 3 miljard euro en kondigde een aandeleninkoop van 5 miljard euro aan.
De omzet steeg in 2007 op vergelijkbare basis met 5 procent tot 26,8 miljard euro. Onder de streep bleef 4,17 miljard euro over, tegen 5,38 miljard euro in 2006. In het vierde kwartaal boekte Philips een omzet van 8,37 miljard euro en een nettowinst van 1,39 miljard euro. Daarbij waren echter boekwinsten van 1,1 miljard euro meegenomen door de verkoop van belangen.