Buitenland

Opnieuw dag van geweld in Kenia

NAIROBI (ANP) – Ook op de tweede dag van het driedaagse nationale protest van de oppositie tegen de verkiezingsuitslag is het in Kenia tot gewelddadige confrontaties met de politie gekomen. Volgens oppositieleider Raila Odinga vielen donderdag in Nairobi zeven doden.

17 January 2008 19:23Gewijzigd op 14 November 2020 05:28

Volgens de BBC vielen in de sloppenwijk Kibera van de hoofdstad Nairobi zeker twee doden. In de westelijke stad Kisumu, het bolwerk van Odinga, vielen nog eens drie doden, maakte de politie bekend. Ook in de westelijke stad Eldoret was het onrustig. Op de eerste dag van het protest kwamen vier mensen om. De politie heeft alle demonstraties verboden.De oppositie zegt dat de uitslag van de presidents– en parlementsverkiezingen van 27 december is gemanipuleerd. Odinga’s partij ODM eist een hertelling. De afgelopen drie weken heeft het geweld volgens hem al duizend levens geëist. De regering spreekt van ruim zeshonderd doden. Een regeringszegsman riep de ODM op zijn klachten aan een rechter voor te leggen.

De ODM wil met het protest de druk op president Mwai Kibaki opvoeren. Een woordvoerder van de partij zei dat de demonstraties zullen doorgaan „tot de regering met ons om een tafel gaat zitten om een oplossing te zoeken". De oppositie beschuldigt de oproerpolitie ervan excessief geweld te gebruiken tegen de betogers.

Odinga zei tegen de BBC bereid te zijn om zitting te nemen in een overgangsregering die binnen zes maanden nieuwe verkiezingen moet organiseren. Hij eiste verder een hertelling van de stemmen en verklaarde de protesten te zullen stoppen als Kibaki als winnaar van de hertelling naar voren mocht komen. Maar zolang de regering niet toegeeft aan zijn eisen, moet de internationale gemeenschap Kenia sancties gaan opleggen, aldus de ODM–leider in het programma Hardtalk.

Het Europees Parlement en de Gemenebest uitten donderdag forse kritiek op de verkiezingen van 27 december. Beide stellen dat de stembusgang niet voldeed aan de internationale standaard. Waarnemers uitten na de verkiezingen al direct twijfels. Het Europees Parlement steunde ook een resolutie waarin de EU wordt opgeroepen de hulp aan de Keniaanse regering op te schorten. De EU steunt het land de komende vijf jaar met 400 miljoen euro.

Intussen overweegt minister Bert Koenders van Ontwikkelingssamenwerking in EU–verband naar Kenia te reizen. Hij gaat daarover overleggen met zijn EU–collega’s. Koenders vindt dat Europa snel naar Kenia moet om daar te laten zien hoe belangrijk de EU het conflict over het presidentschap vindt, maar ook om te onderzoeken welke noodhulp mogelijk is en om te kijken of de steun van de EU aan Kenia moet worden herzien.

In het relatief welvarende Oost–Afrikaanse land zijn meer dan een kwart miljoen mensen, vooral mensen van Kibaki’s Kikuyu–stam, ontheemd geraakt. Ongeveer 6000 mensen vluchtten naar buurland Uganda. Het economische leven ligt op veel plekken nagenoeg stil.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer