Politiek

Kamer eist meer aandacht voor pesten op school

17 January 2008 18:35Gewijzigd op 14 November 2020 05:28

DEN HAAG (ANP) – De Tweede Kamer wil meer aandacht voor pesterijen tussen leerlingen. Pesten is vaak een voorbode voor geweld door scholieren. Dodelijke ruzies zoals in oktober vorig jaar moeten daarmee worden voorkomen.

Donderdag hebben Kamerleden hierover overlegd met de staatssecretarissen Marja van Bijsterveldt en Sharon Dijksma van Onderwijs. Leerlingen die vaak gepest worden, kunnen uit frustratie op medescholieren inslaan.Veel jongeren verkiezen de anonimiteit van internet om klasgenoten te kwellen. Seksadvertenties met gemanipuleerde foto’s of filmpjes waarin een leerling in elkaar wordt geslagen, zwerven rond op sociale netwerken op internet.

CDA, PvdA en GroenLinks willen daarom dat internetproviders deze pesterijen zo snel mogelijk verwijderen. De VVD en de SP vinden dit een sympathiek idee. Zij vragen zich alleen wel af of het plan is uit te voeren. Zo bevinden veel sites zich in het buitenland.

Om treiteraars aan te pakken, willen SP, GroenLinks en PvdA verder dat leraren het beter leren herkennen als pesterijen zich voordoen onder leerlingen. Volgens staatssecretaris Dijksma kunnen docenten al op een speciale website tips krijgen om pesten te herkennen. Kamerlid Martin Bosma van de PVV erkent dat discriminatie een vorm van pesten is.

Eind vorig jaar kondigde staatssecretaris Van Bijsterveldt extra maatregelen aan om de veiligheid in en om scholen te verbeteren. Zo moet de politie, afhankelijk van de behoefte van de school, duidelijk in het schoolgebouw aanwezig zijn. Ook moeten alle scholen alle ernstige geweldsincidenten registreren. Op dit moment doet ruwweg de helft van de scholen dat niet, uit angst voor een slechte naam.

SP, PvdA, GroenLinks en D66 zien daarnaast graag dat scholen kleiner worden. Op veel grote instellingen zijn leerlingen anoniem en ontbreekt de sociale controle. „De menselijke maat is cruciaal voor de veiligheid op school", zegt Staf Depla van de PvdA.

Ook het CDA wil dat leerlingen zich niet verloren voelen op school. Volgens Kamerlid Jan Jacob van Dijk is dat echter ook mogelijk op grotere scholen. Deze moeten er wel voor zorgen dat de scholieren met een beperkt aantal medeleerlingen en docenten te maken krijgen.

Hoewel zowel de staatssecretarissen als het parlement inzetten op extra maatregelen om de veiligheid op scholen te vergroten, zijn de meeste partijen het erover eens dat scholen geen bunkers moeten worden met metaaldetectors tegen wapens en methodes om drugs op te sporen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer