Verlaagd BTW-tarief heeft nog geen effect
Het verlaagde BTW-tarief bij onder meer kappers en fietsenmakers leidt vooralsnog niet tot extra werkgelegenheid. Dat blijkt uit een onderzoek van bureau Research voor Beleid naar het effect van de maatregel in de vijf branches waar in 2000 het verlaagde BTW-tarief van 6 procent in plaats van dat van 19 procent is ingevoerd.
In de fietsenherstel-, kappers- en schoenherstelbranche is het aantal werknemers niet aantoonbaar gestegen. Voor de schilders-, stukadoors- en kledingherstelbranche stellen de onderzoekers dat moeilijk vast te stellen is of de maatregel effect heeft gehad doordat gegevens ontbreken.
Staatssecretaris Van Eijck (Financiën) heeft het onderzoek woensdag naar de Tweede Kamer gestuurd.
Oorspronkelijk zou eind dit jaar een driejarige proefperiode met een verlaagd tarief aflopen. Eurocommissaris Bolkestein heeft onlangs de EU-ministers van Financiën gevraagd in te stemmen met een verlenging van een jaar om meer tijd te krijgen om algemene BTW-regels op te stellen.
In 1997 besloten negen EU-lidstaten, waaronder Nederland, tot de proef met verlaging van de BTW voor diensten waarvoor relatief veel handwerk nodig is. Dat gebeurde op initiatief van toenmalig PvdA-europarlementariër Van Velzen, in de hoop daarmee de werkgelegenheid in Europa aan te zwengelen.