Kamer handhaaft urennorm op 1040
DEN HAAG - De minimumnorm voor het aantal lesuren in het voortgezet onderwijs blijft 1040. Een aantal scholen kondigde aan zich daar niets van aan te trekken.
Dat bleek woensdag in de Tweede Kamer tijdens en na een debat over de urennorm. Vrijwel alle fracties steunden het plan van staatssecretaris Van Bijsterveldt (Onderwijs) om het minimumaantal lesuren op 1040 te houden. Dat aantal is een tegemoetkoming aan de scholieren die in de herfst van vorig jaar protesteerden tegen strenge handhaving van de norm. Scholen die boetes willen voorkomen omdat er te veel lesuren uitvallen, zetten grote groepen leerlingen soms gezamenlijk in aula’s waar ze onder toezicht huiswerk moeten maken.Van Bijsterveldt kwam na de protesten de scholieren al snel tegemoet. Van de urennorm mogen de onderwijsinstellingen 40 uur flexibel invullen en de maatschappelijke stage van 72 uur mag ook meetellen om aan de norm te komen.
De scholieren willen nog verder gaan, maar daar voelt de Tweede Kamer niets voor, zo bleek woensdag. De regeringspartijen, CDA, PvdA, en ChristenUnie, en de meeste oppositiepartijen steunen het voorstel van Van Bijsterveldt om de norm op 1040 uur te houden. De fracties vinden wel dat de bewindsvrouw alles op alles moet zetten om de oorzaken van de lesuitval -het lerarentekort en het ziekteverzuim- aan te pakken. Als dat niet lukt, komt verlaging van de urennorm over twee jaar wel aan de orde, zo waarschuwden de fracties.
Van Bijsterveldt plaatste de discussie woensdag in het perspectief van economische belangen. Ze was net terug van werkbezoeken aan Turkije en Korea. De overheden investeren daar fors in onderwijs. Nederland kan daarom niet achterblijven.
„Dan zit je in het vliegtuig terug en lees je in het nieuws: Klagende leerlingen en rectoren over de onderwijstijd. We zullen aan de bak moeten om mee te doen in de mondiale concurrentie. We scoren minder goed op rekenen en taal. We missen excellentie. De lat moet hoger. Er moet een cultuuromslag komen. We moeten af van de grauwe middelmaat”, zo betoogde de bewindsvrouw.
Na het debat kondigde een aantal scholen aan zich niet langer iets van de norm van 1040 uur aan te trekken. Samen met een aantal rectoren van middelbare scholen heeft het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) hiervoor het platform Bewust kiezen voor kwaliteit opgericht. Op de eerste dag hebben zich twintig middelbare scholen aangesloten.
Het platform is vooral boos over de boetes die zijn uitgedeeld aan scholen die te weinig lesuren geven. Voor de meeste gaat het slechts om enkele duizenden euro’s, maar enkele instellingen die meer dan 150 lesuren te weinig gaven moeten zo’n kwart miljoen euro betalen.
De scholen die zich bij het platform aansluiten, gaan hun lesroosters aanpassen. Zij beloven leerlingen bij lesuitval niet langer „op te hokken.” In plaats daarvan gaan de instellingen energie steken in kwaliteitsverhoging. De initiatiefnemers denken dat het aantal scholen dat zich aansluit, snel zal toenemen.