Binnenland

AOb: Te weinig scholing door urennorm

UTRECHT - Het verplichte aantal lesuren per jaar is een van de oorzaken waarom vier op de tien leraren in het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs van hun directie niet de cursus of opleiding mogen volgen die ze willen.

Onderwijsredactie
16 January 2008 11:47Gewijzigd op 14 November 2020 05:27

Dat stelt de Algemene Onderwijsbond na onderzoek van de Radboud Universiteit.De onderzoekers ondervroegen 3155 werknemers. Tussen de verschillende onderwijssectoren loopt het weigeringspercentage van cursussen of opleidingen flink uiteen. Op hogescholen komt dat met 28 procent het minste voor, in het basisonderwijs ligt dat met 31 procent een fractie hoger. In het voortgezet onderwijs zegt 41 procent van het personeel dat ze niet de cursus mogen doen die men ambieert, op roc’s is dat 44 procent. In die beide sectoren is de inspectie het afgelopen jaar streng gaan controleren op het aantal uren dat er wordt lesgegeven.

De kosten worden het meest als reden voor de weigering genoemd (22 procent), gevolgd door de urennorm (21 procent) en het gebrek aan invallers (16 procent). In de overige gevallen is het vaak een combinatie van deze redenen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer