Binnenland

„De SGP verandert; ik blijf hetzelfde”

WERKENDAM - Raadslid Lennart Alberts van de SGP uit Werkendam stapt op. Het gewijzigde vrouwenstandpunt van de partij -vrouwen kunnen nu lid worden- gaat voor hem een brug te ver. „Ik kan me onmogelijk bij de statutenwijziging neerleggen.”

Jacob Hoekman
11 January 2008 22:04Gewijzigd op 30 September 2024 09:09
WERKENDAM – De driekoppige SGP fractie in Werkendam, met links het vertrekkende raadslid Alberts. Foto SGP Werkendam
WERKENDAM – De driekoppige SGP fractie in Werkendam, met links het vertrekkende raadslid Alberts. Foto SGP Werkendam

Ook voor de eigen fractie kwam het onverwachts, toen Alberts (30) bekendmaakte zijn raadszetel te zullen opgeven. „Ik had niet verwacht dat hij zou opstappen”, liet fractievoorzitter T. A. Meijboom vrijdag weten.

Deze week bracht Alberts zijn besluit naar buiten. Ook zijn lidmaatschap van de SGP zegt de advocaat uit Werkendam op.

Opstappen is een niet mis te verstaan signaal. Waarom koos u daarvoor?

„Tijdens de laatste ledenvergadering is er een voorstel tot statutenwijziging aan de orde geweest, in navolging van de landelijke statutenwijziging. Daarbij wordt het vrouwen mogelijk gemaakt lid te worden van de partij. Bij die statutenwijziging kan ik me onmogelijk neerleggen; voor mij betreft dit een fundamentele kwestie. Als de partij verandert en jij wilt hetzelfde blijven, moet je daar dus je conclusie uit trekken en afscheid nemen.”

Uw opstappen is dus volledig het gevolg van het gewijzigde vrouwenstandpunt?

„Dat klopt. Als de statuten niet waren gewijzigd, was ik zeker lid gebleven. Het gedachtegoed van de partij lag mij zeer na aan het hart.”

Zou het gewijzigde standpunt, als u was gebleven, invloed hebben gehad op uw persoonlijk functioneren binnen de partij?

„Ik heb al mijn energie in de partij gestopt, vele jaren. Als je een bepaald standpunt met verve probeert te verdedigen en dan hoort dat de partij er zelf anders over gaat denken, heeft dat zijn weerslag op je functioneren. Ik stond met hart en ziel achter de SGP zoals ze was, maar dat werd helaas niet meer gedeeld binnen de partij. Verdergaan is daarom geen optie voor mij.”

Inhoudelijk wil Alberts niet uitweiden over de kwestie. In een artikel dat hij al in 2006 schreef, geeft hij aan dat het voor hem „een groot raadsel” is waarom het hoofdbestuur de partij wilde openstellen voor vrouwen. „Het is voor mij zonneklaar dat het terzijde schuiven van het huidige vrouwenstandpunt voor het gemak van politiek bedrijven geen recht doet aan de Schrift.”

In het artikel wijst het scheidend raadslid verder op het gevaar van het hellend vlak. „Het lidmaatschap van de vrouw, hoewel het wordt gebagatelliseerd, betekent deelname aan de overheid en het verwerven van regeringsverantwoordelijkheid. Het verleden leert dat, indien de deur openstaat, er altijd vroeg of laat -na bijvoorbeeld circa zestig jaar- zullen zijn die de drempel overgaan.”

Voor zover bekend is Alberts het enige SGP-raadslid dat uit het gewijzigde vrouwenstandpunt dergelijke vergaande conclusies trekt.

Blijft u nog op een bepaalde manier politiek actief?

„Ik neem de beslissing met pijn in het hart, want de verhouding binnen de fractie was buitengewoon goed. Ik blijf nog tot de raadsvergadering van 12 februari, daar zal ik afscheid nemen. Als het gaat over de toekomst, geldt dat ik me daar eerst eens goed op moet beraden.”

Speelt u met de gedachte om voor uzelf verder te gaan?

„De verhouding met de SGP-fractie was van dien aard dat de intentie om zelf verder te gaan zelfs niet in me is opgekomen. Maar als je een keuze hebt gemaakt en je neemt afscheid van de partij, ga je natuurlijk wel nadenken over hoe nu verder, en of je überhaupt wel verder moet. Maar het is te vroeg om daar nu al uitspraken over te doen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer