Kerk & religie

„Hulp overheid nodig bij kerkonderhoud”

UTRECHT - „De overheid moet veel meer verantwoordelijkheid voor het religieus erfgoed dragen. Wij redden het niet zelf.” Dat zei de Haarlemse bisschop mgr. J. Punt donderdag tijdens een bijeenkomst in Utrecht waarop de actie Kerkbalans 2008 van start ging.

Kerkredactie
11 January 2008 10:15Gewijzigd op 14 November 2020 05:26
UTRECHT – In de Utrechtse Gertrudiskapel is donderdag het landelijke startschot gegeven voor de Actie Kerkbalans 2008. Voorzitter Dirk Bijl (foto) van de Interkerkelijke Commissie Geldwerving opende de bijeenkomst. Foto Hans Roggen
UTRECHT – In de Utrechtse Gertrudiskapel is donderdag het landelijke startschot gegeven voor de Actie Kerkbalans 2008. Voorzitter Dirk Bijl (foto) van de Interkerkelijke Commissie Geldwerving opende de bijeenkomst. Foto Hans Roggen

Rooms-katholieke parochies hebben in 2006 gemiddeld 80 procent van de miljoenen die de actie Kerkbalans opbracht, aan onderhoud van de kerkgebouwen moeten besteden.De uitgaven voor vooral de 1000 tot 1500 monumentale kerkgebouwen drukken steeds zwaarder op de begroting, constateerde Emile Duijsens, econoom van het bisdom Haarlem en secretaris van de Interkerkelijke Commissie Geldwerving, donderdag. Als naar al de inkomsten van parochies uit ”levend geld” (giften) wordt gekeken, gaat volgens Duijsens 42 procent van de inkomsten naar het behoud van gebouwen.

Het is de kerken al jaren een doorn in het oog dat de overheid zo weinig uitgeeft aan het onderhoud van de monumentale kerkgebouwen. De overheid verklaart een kerk tot monument, maar de gemeenteleden en de parochianen moeten ervoor zorgen dat het gebouw behouden blijft. In landen zoals België en Frankrijk heeft de overheid daar meer voor over.

Minister Plasterk van Cultuur heeft onlangs gevraagd om voorstellen voor het behoud van het roerende en onroerend religieus erfgoed. De minister richtte zijn verzoek tot de projectgroep van het Jaar van het Religieus Erfgoed. Mr. Pieter van Vollenhoven geeft volgende week op het Domplein in Utrecht de aftrap voor dat jaar. Het is onder meer de bedoeling de Nederlanders duidelijk te maken dat de tienduizenden religieuze objecten in kerken, kloosters, schatkamers en pastorieën niet alleen het behouden waard zijn, maar ook een belangrijk deel van het nationale cultuurbezit zijn.

Bisschop Punt van Haarlem pleitte voor een assertievere houding van de kerken. Hij riep donderdag de overheid op meer verantwoordelijkheid te dragen voor het religieuze erfgoed.

Tijdens de start van de actie Kerkbalans reikten ds. G. de Fijter, preses van de synode van de Protestantse Kerk, en bisschop Punt de Awards Kerkbalans 2008 uit. In 2007 heeft de Actie Kerkbalans deze prijs ingesteld voor mensen of groepen die op lokaal niveau in parochies en gemeenten bijzondere initiatieven ontwikkelen op het gebied van geldwerving.

De prijzen werden donderdag uitgereikt aan Jan de Graaf en Henk van Bruggen van de protestantse gemeente Dronten, René Vugteveen van de protestantse gemeente Raalte, Irma Brunsman-Pieksma van de rooms-katholieke parochie Sint-Martinus in Sneek en de commissie kerkbalans (onder leiding van Cees Wetter) van de rooms-katholieke parochie Sint-Martinus in Almere.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer