Binnenland

„Ambtenaar verstoort dienst Leger des Heils”

ZUTPHEN - De strijd tussen het Leger des Heils in Zutphen aan de ene kant en de buren en de gemeente aan de andere kant heeft een hoogtepunt bereikt. De buren hebben het inmiddels over „het leger des onheils” en het kerkbestuur heeft aangifte gedaan van verstoring van een kerkdienst door de gemeente. „Twee ambtenaren kwamen onaangekondigd geluidsmetingen doen. Toen ze na lang aandringen de kerk verlieten, gooiden ze de deur hard dicht.”

Van onze verslaggever
8 January 2008 11:48Gewijzigd op 14 November 2020 05:26
ZUTPHEN – Het kerkgebouw van het Leger des Heils in Zutphen. Vooral de buren rechts klagen over geluidsoverlast. Een juridische strijd die al anderhalf jaar duurt, is het gevolg. Foto Ruben Meijerink
ZUTPHEN – Het kerkgebouw van het Leger des Heils in Zutphen. Vooral de buren rechts klagen over geluidsoverlast. Een juridische strijd die al anderhalf jaar duurt, is het gevolg. Foto Ruben Meijerink

Van geluidsoverlast was dinsdagmorgen op het rustieke Hagepoortplein in Zutphen geen sprake. Het witte kerkgebouw van het Leger des Heils staat ingeklemd tussen de monumentale huizen. Aan de overkant van het plein verrijzen resten van de middeleeuwse stadsmuur van het stadje aan de IJssel.De buren aan de rechterkant van het kerkgebouw staan op het punt naar hun werk te gaan. Toch nemen ze nog even de tijd om uit te leggen waarom ze een klacht bij de gemeente hebben ingediend. Buurman A. J. de Ridder: „Regelmatig komt er uit het kerkgebouw zulke harde muziek dat wij ons niet verstaanbaar kunnen maken. Drumstellen, elektrische gitaren en synthesizers, het gaat er echt gigantisch hard aan toe. Vooral de doordeweekse repetities van het gospelkoor zijn een probleem.”

Volgens zijn partner, J. Withuis, zijn zij niet de enige buren die overlast ondervinden. „Hierachter ligt een hofje, waar nogal wat oude mensen wonen. Iemand kreeg daar familie op bezoek, maar kon hen gewoon geen welkom heten omdat het zo’n herrie was”, zegt zij. Achter het kerkgebouw ligt inderdaad de Agnietenhof. Via een klein poortje mogen wandelaars het privéterrein betreden, mits zij zich aan de huisregels houden. Regel nummer 1: Verstoor de stilte niet.

P. Wisseborn, lid van het kerkbestuur van het Leger des Heils, herkent zich absoluut niet in de kritiek van de buren. „Wij gebruiken een brassband om de samenzang in de gemeente te begeleiden. Ook is er een zangkoor dat doordeweeks met gospelmuziek oefent. Maar het geluidsvolume dat zij produceren blijft absoluut binnen de perken.” Volgens Wisseborn zijn er nooit problemen geweest met de buurt. „Sinds er nieuwe mensen hiernaast zijn komen wonen, is het mis.” De gemeente Zutphen nam de klacht van De Ridder en Withuis echter serieus. De burgerlijke en de kerkelijk gemeente raakten in een juridische strijd die nu al anderhalf jaar duurt. Wisseborn: „Het ambtelijk apparaat maakt er echt een potje van. Wij zijn al twee keer in het gelijk gesteld door de voorzieningenrechter, en nog gaat de gemeente door.”

Op zondag 30 december kwam de strijd tot een climax. Wisseborn: „Twee ambtenaren van de gemeente kwamen onaangekondigd onder de eredienst de kerk binnen. Zij stelden zich niet voor, maar begonnen geluidsmetingen uit te voeren. Daarbij liepen ze hinderlijk heen en weer. Toen ik hun tot driemaal had gezegd geen toestemming te verlenen voor deze metingen, zijn ze vertrokken. Daarbij sloegen zij de deur hard dicht. Onze gemeente was hier zo ontstemd over dat de voorganger de dienst heeft onderbroken om uitleg te geven over wat er speelt.” Maandag heeft Wisseborn bij de politie aangifte gedaan van verstoring van een kerkdienst.

Woordvoerster Marja Hermsen van gemeente Zutphen zegt dat er van verstoring geen sprake is geweest. „Onze ambtenaren hebben zowel achter in de kerk als bij de buren metingen uitgevoerd. Wij hebben dat van tevoren aangekondigd bij de voorganger, maar die bleek de desbetreffende zondag niet aanwezig te zijn en zijn vervanger wist nergens van.” Volgens Wisseborn was de vaste voorganger gewoon aanwezig en was hij niet ingelicht.

Inmiddels heeft de ChristenUnie schriftelijk opheldering gevraagd aan het college. Daarbij wijst de partij op het feit dat kerken binnen de wet een uitzonderingspositie innemen als het gaat om overschrijding van de geluidsnormen. De CU vindt het daarom ongepast dat de gemeente geluidsmetingen uitvoert.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer