Innovatieprijs voor snelle vleesbereiding
AMSTERDAM (ANP) - De nieuwe vleesbereiding van MAQSfood uit het Gelderse Beesd is maandag op de vakbeurs Horecava in de RAI Amsterdam uitgeroepen tot het meest innovatieve idee van het afgelopen jaar in de horeca.
Door deze nieuwe methode kan een biefstuk van 145 gram in 75 seconden in de magnetron worden bereid. Bij de bereiding wordt geen gebruik gemaakt van chemische toevoegingen of methodes zoals tumbelen, vermalsen of injecteren. Het vlees wordt eerst gemarineerd, daarna gegrild en vervolgens in een shockvriezer teruggekoeld en in atmosfeerverpakking verpakt. Dat zorgt ervoor dat het vlees tien dagen houdbaar is.Bij de ontwikkeling van dit proces is samengewerkt met TNO en Verstegen Specerijen. „Het bereiden van dit vlees is heel eenvoudig en kost nauwelijks tijd. Een Zuid-Amerikaanse entrecote van 190 gram is in een magnetron van 750 watt in 90 seconden verwarmd. Het procédé is toepasbaar op praktisch alle vleessoorten, dus ook rood vlees en dat is uniek”, aldus de jury.
MAQSfood won in de categorie Food & Beverage, maar was tegelijkertijd de winnaar van alle categorieën samen. In de categorie Equipment won het bedrijf Greens met een milieuvriendelijke vetafscheider die de afvoer vetvrij houdt. La Fraicheur International won in de categorie Interieur & Design met een vernieuwde wijnkoeler, waarin het ijs onderin ligt. De wijn blijft twee uur op temperatuur, de fles wordt niet nat en het etiket blijft zichtbaar door de koeler heen.
In de categorie Service won Eijsink Afrekensystemen met een vernieuwd systeem om kelners op te roepen. Gasten maken gebruik van een knop op hun tafeltje als ze de kelner willen hebben om te betalen of bestellen. In het systeem wordt direct zichtbaar welk tafeltje een kelner nodig heeft en of de mensen willen bestellen of afrekenen.