Heemskerk opent aanval op Brussel
DEN HAAG (ANP) - Nederland kan zich niet vinden in Brusselse voorstellen om de telecomsector verder open te breken via onder andere een Europese toezichthouder.
Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken zet zijn bezwaren op een rijtje in een brief aan de Tweede Kamer. De gewraakte voorstellen komen uit de koker van EU-commissaris Reding.Zij bediende deze zomer de consument door -met steun van EU-landen en het Europees Parlement- goedkoper bellen in het buitenland af te dwingen. Maar de Luxemburgse gaat Heemskerk nu te ver. Hij tekende in een brief al in november met enkele andere (grote) lidstaten, zoals Duitsland, Spanje en Polen, protest aan tegen een grotere greep van Brussel op de sector.
Deze maand beginnen in Brussel de onderhandelingen over de voorstellen. De eerste daarvan dateren al uit juni 2006. Heemskerk kan zich wel vinden in de daarin vervatte stevigere aanpak van spam, malware, virussen en een betere bescherming van de consument door heldere tariefstructuren en transparantie voor bepaalde telefoonnummers.
Ook is Nederland positief over de voorstellen voor verdere harmonisering van telecomregelgeving, maar alleen als die echt noodzakelijk is. Dat geldt ook voor de „heldere termijnen” waarbinnen nationale toezichthouders hun werk moeten doen en besluiten nemen (over bijvoorbeeld het opleggen van boetes).
Maar een Europese toezichthouder boven op de nationale toezichthouders (zoals de Nederlandse OPTA) „leidt tot extra bureaucratie”, vindt Heemskerk, die betere samenwerking tussen de toezichthouders bepleit. De Commissie denkt op termijn aan een omvang voor zo’n autoriteit van 134 arbeidsplaatsen en een jaarlijks budget van 28 miljoen euro.
Evenmin is de PvdA-bewindsman voorstander van meer bevoegdheden, zoals het kunnen vetoën van OPTA-besluiten, voor de Europese Commissie. Volgens hem kan volstaan worden met een „meer terughoudende beoordeling vooraf (schriftelijk commentaar), waarbij de Commissie het besluit zo nodig achteraf via de Europese rechter kan laten corrigeren.”
Brussel wil verder nationale toezichthouders de bevoegdheid geven bedrijven te verplichten hun netwerk en diensten te scheiden. Dat zou (wanneer exclusief voorbehouden) meer macht betekenen voor de OPTA.