Verdachten verijdelde aanslag langer vast
ROTTERDAM - De drie mannen die maandag in Rotterdam-West werden aangehouden op verdenking van het beramen van een „ontploffing met een terroristisch oogmerk”, blijven nog zeker twee weken vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris in Rotterdam donderdag besloten.
De Dienst Speciale Interventies (DSI) arresteerde op oudejaarsdag twee verdachten die behalve de Nederlandse ook de Marokkaanse nationaliteit hebben, en een Soedanees zonder vaste woonplaats die illegaal in Nederland verblijft.De mannen (31, 32 en 39 jaar) werden opgepakt na een tip van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Volgens deze dienst, die de mannen al langere tijd in de gaten hield, bestond de kans dat de verdachten op korte termijn een aanslag wilden plegen.
Het is nog onduidelijk welk doel de mannen wilden treffen. „Voor de vraag of er sprake is van strafbare voorbereidingshandelingen is dit ook niet van belang”, stelde het landelijk parket donderdag.
De suggestie in De Telegraaf van donderdag „dat de mogelijk gewelddadige actie gericht zou zijn op het nieuwjaarsfestijn in Rotterdam, is uit de lucht gegrepen”, aldus het parket. Het feest op de Wilhelminapier en de Erasmusbrug trok 15.000 bezoekers.
Volgens officier van justitie B. den Hartigh zijn bij huiszoekingen in vijf woningen geen explosieven aangetroffen. Een van de mannen was wel aan het proberen om daar aan te komen, zei de aanklager donderdag.
Bij de doorzoekingen zijn gegevensdragers, waaronder computers, en correspondentie in beslag genomen.
Het onderzoek heeft tot nog toe geen aanwijzingen opgeleverd voor banden tussen de in Rotterdam aangehouden verdachten en de terreurdreiging die in december de Belgische politie in verhoogde staat van paraatheid bracht.
De Belgische autoriteiten sloegen enkele dagen voor Kerst alarm, omdat zij een plan zouden hebben verijdeld om de wegens terrorisme veroordeelde Tunesiër Nizar Trabelsi uit de gevangenis te bevrijden. De ex-profvoetballer ontkende in een ingezonden brief in een krant dat militante moslims in België een terreuraanslag voorbereidden.
De Belgen pakten veertien verdachte moslimextremisten op, maar lieten hen al snel weer gaan. Een zoekactie naar wapens en explosieven in de gevangenis van Aarlen leverde niets op.