Een onderneming zonder product is een beetje kaal
Jan Keuken (19) is ondernemer. Soms stoot hij zijn neus, maar zijn ondernemersgeest geeft niet op. Het blijft kriebelen.
Vandaag deel 1: het idee.
LIENDEN - Op een dag besluiten Jan Keuken en een vriend een vennootschap onder firma (vof) op te richten. Ze hebben alleen nog geen product.
Eerder heeft Jan Keuken in verfblikhouders gehandeld, en in snelle eierkokers voor de magnetron. „Dat was via een minionderneming die we op het Hoornbeeck Collega in Amersfoort oprichtten”, legt hij uit. „Zo’n onderneming bestaat een jaar en wordt daarna opgedoekt. Vanuit een probleem bedenk je een product.
Het eerste jaar kozen acht andere studenten en ik als probleem: vieze vingers bij het verven. We zaten allemaal aan de chocomel toen we een oplossing bedachten: waarom maken we geen grote mok om het verfblik heen? Dat deden we. Met nopjes erin zodat een blik er klemvast in past, en een handvat eraan zodat het makkelijk vasthoudt. Verf die over de rand druipt, blijft onder het blik drijven. Geen vieze vingers of vloeren meer dus.
We gingen met ons idee naar spuitgieterij Easy Paint, waar een mal en 2000 houders werden gemaakt. We verkochten er uiteindelijk 3500. En we mochten ermee naar de Europese finale voor miniondernemingen.
Het jaar daarop startte ik met een paar anderen een nieuwe minionderneming.
Probleem was nu: de gestreste consument die een eitje kookt. Die wil daar geen vijf minuten op wachten. Wij vonden via internet een eierhouder uit Taiwan die in de magnetron kan en waarmee je in 30 seconden een ei kookt. Die kochten we in en brachten ze hier aan de man: „Hebt u ook zo weinig tijd ’s morgens?…”
Met de eierkokeronderneming kwamen we op 2 juni dit jaar in de finale in Amsterdam terecht; en toen we daar waren, in het hoofdkantoor van ABN AMRO, besloten we om met z’n vieren verder te gaan.
Onze onderneming werd geboren op de achterkant van een bierviltje. Toen waren we vier vennoten zonder vof.
Eerst wilden we doorgaan met de eierkoker en met meer producten die het werk in de keuken makkelijker maken. We zochten naar slimme producten uit China, maar we vonden niets geschikts.
Dus hadden we wel een bedrijf, maar nog geen product - een onderneming zonder product is een beetje kaal.
In de zomer waren we op vakantie in Frankrijk, in de Durasstreek, vlak bij Bordeaux. Daar staan heel mooie boerderijen, waar wijn wordt gemaakt die vooral aan toeristen wordt verkocht. Je kunt er rondleidingen krijgen en wijn proeven; hij is erg lekker.
En daarmee vonden we ons product. Wij zouden Duraswijn gaan verkopen in Nederland en Europa.”
Volgende week vrijdag deel 2: de start.