Binnenland

Inwoners Burgh-Haamstede boos over renovatie groen

BURGH-HAAMSTEDE - Slapeloze nachten hebben de inwoners van Burgh-Haamstede volgens de Schouwse partij Alert! in verband met de rigoureuze kap van bomen in de wijk Oosterscheldelaan/Grevelingenlaan. De partij wil een „minnelijke oplossing” voor de plannen van de gemeente om de groenstructuur in de wijk te renoveren.

Van onze correspondent
3 January 2008 09:58Gewijzigd op 14 November 2020 05:25

Het is volgens de fractie van Alert! moeilijk te verteren dat bomen die aanvankelijk in aanmerking kwamen om te worden verplant, inmiddels aan de zaag ten prooi zijn gevallen. „Iedereen is ervan overtuigd dat het bomenbestand uit een oogpunt van het leefmilieu gespaard moet worden, maar als gemeente gaan we rücksichtslos aan het vellen.”De gemeente wil bij de renovatie het openbaar groen opnieuw inrichten. Inwoners hebben jarenlang veel stukken gemeentegrond beheerd, maar daar moet nu een einde aan komen. „Ons college kan niet uitleggen aan burgers dat een klein aantal van hen jarenlang gratis de beschikking krijgt over grote stukken extra tuingrond, terwijl verder iedereen de grond duur moet betalen”, aldus een gemeentewoordvoerder.

Alert! wil dat de gemeente beter rekening houdt met de gevoelens van de inwoners omdat zij de gemeentelijke groenstroken die aan hun eigendommen grenzen, jarenlang gratis hebben onderhouden. „Zij hebben op die manier kleur gegeven aan hun omgeving, iets waar de gemeente niet aan toe is gekomen. Begrijpelijk is dat zij -op z’n zachts gezegd- weinig ingenomen zijn met de plannen om hun met toewijding verzorgde groenstroken ook nog eens aan te tasten.”

De locatie Grevelingenlaan/Oosterscheldelaan is een van de ongeveer 120 renovatieactieplannen. Vier van de bewoners van deze wijk hebben onlangs tegen de gemeente een rechtszaak aangespannen. Deze zaken lopen nog. „Ook bij andere plannen zijn in gebruik genomen stukken weer in beheer gekomen van de gemeente”, aldus de gemeentewoordvoerder. „Hierbij hebben inwoners óók geen keuze gekregen om het houderschap voort te zetten. Rechtsongelijkheid moet uiteraard voorkomen worden.” De gemeente weigert daarom een overgangsregeling te overwegen om de bewoners tegemoet te komen. Bewoners van de Oosterscheldelaan doen een beroep op de Flora- en Faunawet, omdat er egels in de groenstrook wonen, een beschermde diersoort.

Met name aan de westkant van het eiland Schouwen-Duiveland is veelvuldig sprake van particuliere ingebruikname van gemeentegrond. Eind 2006 heeft het college besloten deze ontwikkeling een halt toe te roepen. Er is besloten direct actie te ondernemen indien er een nieuwe situatie ontstaat.

De gemeente onderneemt geen actie om de stroken te renoveren, in afwachting van de uitkomst van de vier rechtszaken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer