Kamer wil hertelling stemmen Kenia
DEN HAAG (ANP) – Een meerderheid van de Tweede Kamer van CDA, PvdA en SP rekent erop dat de Europese Unie in actie komt om verdere escalatie in Kenia tegen te gaan na de presidentsverkiezingen in het Oost-Afrikaanse land. Zo moet volgens de SP de Nederlandse regering erop aandringen dat in Europees verband een hertelling van de stemmen onder onafhankelijke toezicht wordt geëist.
PvdA-Kamerlid Van Dam stelt dat het logisch is als daarop wordt aangedrongen, omdat de EU de verkiezingsuitslag in Kenia al in twijfel heeft getrokken. Zijn CDA-collega Kathleen Ferrier heeft minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) gevraagd wat Nederland nu doet en wil het antwoord eerst afwachten. Wel ligt het volgens haar voor de hand dat Nederland in EU-verband actie onderneemt.De EU heeft eerder deze week aangedrongen op een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken bij de verkiezingen vorige week in Kenia. Maar volgens SP-Kamerlid Irrgang en SP-senator Smaling, die als verkiezingswaarnemer in Kenia aanwezig was, is een hertelling van de stemmen op centraal niveau in Nairobi nodig om verdere escalatie in het Oost-Afrikaanse land tegen te gaan.
„In mijn kiesdistrict, dat zo’n 140 stembureaus behelsde, was er sprake van goede controle en transparantie. Maar wat er daarna met deze stemmen is gebeurd weet eigenlijk niemand”, stelt Smaling. Volgens hem is een onafhankelijk onderzoek mooi, maar kan er alleen maar met een hertelling worden nagegaan of er is gesjoemeld en of de stemmen van de lokale stembureaus kloppen met de cijfers in Nairobi.
Ferrier wijst er nog op dat Nederland als gever van ontwikkelingshulp druk kan uitoefenen. Vooral omdat volgens haar goed bestuur een belangrijke reden is bij het geven van hulp.
Koenders liet via een woordvoerder weten dat de Nederlandse regering zich ernstig zorgen maakt over het geweld in Kenia. Maar „een heroverweging van de ontwikkelingsrelatie met Kenia” is volgens hem niet aan orde, nu „alle diplomatieke inspanningen gericht moeten zijn op het bij elkaar brengen van de politiek leiders met als eerste doel het geweld te stoppen”.
Ook is het volgens de zegsman normaal dat er eerst een onderzoek komt naar de gang van zaken rond verkiezingen. Bestaande procedures om de stembusuitslag aan te vechten zouden omslachtig zijn en „zullen niet tot een snelle oplossing leiden”.