Wapens van VS via Schiphol naar Israël
Via luchthaven Schiphol zijn de afgelopen jaren zeker een kleine 200 vliegtuigen met wapenzendingen van de Verenigde Staten naar Israël gevlogen.
Dat is gebeurd terwijl het Nederlands kabinetsbeleid verbiedt dat Nederlandse bedrijven wapens leveren aan spanningsgebieden. Sinds het begin van de tweede Palestijnse intifada in september 2000 geldt dat ook voor leveranties aan Israël.
Dat Amerikaanse wapens via Schiphol naar Israël worden vervoerd, blijkt uit antwoorden van minister De Hoop Scheffer (Buitenlandse Zaken) en staatssecretaris Wijn (Economische Zaken) op schriftelijke vragen van het kamerlid Karimi (GroenLinks).
Het kabinet zegt in de antwoorden geen gegevens te hebben over het exacte aantal zendingen van militaire goederen vanuit de VS via Schiphol naar Israël. In 2000 kwamen er 22 meldingen binnen, in 2001 113 en dit jaar tot dusver 58. Dit zijn alleen de meldingen die door de Israëlische vliegmaatschappij El Al zijn verricht. Ook de haven van Rotterdam wordt voor de doorvoer van wapens gebruikt.
Volgens het kabinetsbeleid is voor doorvoer vanuit bevriende landen (EU- of NAVO-lidstaten, Australië, Nieuw-Zeeland, Japan en Zwitserland) in beginsel geen uitvoervergunning nodig. „Nederland doet de toets van deze landen niet nog een keer over”, schrijft het kabinet in de antwoorden aan Karimi. EU-landen zoals Duitsland, Denemarken en Finland vereisen wel een vergunning voor iedere doorvoertransactie van militaire goederen.
Fractievoorzitter Rosenmöller van GroenLinks vroeg het kabinet vorige week te besluiten tot een ad-hocvergunningsplicht voor alle doorvoer van strategische goederen uit alle landen met eindbestemming Israël en de bezette gebieden. Minister De Hoop Scheffer ontraadde de motie en noemde haar eenzijdig. De Kamer zou vandaag stemmen over de motie.