Kerk & religie

Verbouwplannen Geldermalsen

De hervormde gemeente te Geldermalsen heeft plannen om de verenigingsactiviteiten in een gebouw dichter bij de Centrumkerk te laten plaatsvinden. Nu komt men daarvoor samen in verenigingsgebouw Ons Huis, dat verder van de kerk afstaat. Het is de bedoeling dat de verhuizing van de verenigingsactiviteiten leidt tot een versteviging van de band tussen kerk en verenigingsleven.

31 December 2007 07:22Gewijzigd op 14 November 2020 05:24
GELDERMALSEN – De hervormde gemeente te Geldermalsen gaat nieuwe ruimte voor verenigingsactiviteiten realiseren. Foto RD
GELDERMALSEN – De hervormde gemeente te Geldermalsen gaat nieuwe ruimte voor verenigingsactiviteiten realiseren. Foto RD

Om de plannen te realiseren, is wel eens overwogen de Centrumkerk te verbouwen. Voorstellen daartoe van de kerkelijke gemeente zijn door de plaatselijke monumentencommissie verworpen, omdat dit volgens de commissie de status van de Centrumkerk als monument aantast.De plannen van de hervormde gemeente zijn opgenomen in de zogenaamde Centrumvisie Geldermalsen. Het uitvoeren van de plannen kan nog enkele jaren belopen.

Verbouwing gg Oudemirdum
De gereformeerde gemeente te Oudemirdum begint in januari met een verbouwing van haar kerk. Het is de bedoeling dat er aan de voorzijde van het kerkgebouw aan het Huningspaed een nieuwe ontvangsthal wordt gebouwd. Deze vervangt de huidige garderobe, die niet meer aan de eisen voldoet, vertelt scriba M. M. van der Goot. „Onder andere de trap naar de galerij is te steil en te smal. Ook ontbreekt er in de kerk uit 1933 een invalidentoilet.”

De nieuwe aanbouw van ongeveer 7 bij 5 meter bestaat onder meer uit een nieuwe toiletgroep en een trap naar de galerij. Omdat de huidige hal bij de kerkzaal wordt getrokken, komen er ook ongeveer dertig extra zitplaatsen beschikbaar. „Die zitplaatsen zijn normaal gesproken niet echt nodig”, aldus Van der Goot. „Alleen zomers kunnen we die goed gebruiken voor de vakantiegangers. We beleggen dan vier diensten per zondag.”

De kosten voor de verbouwing bedragen ongeveer 70.000 euro. De werkzaamheden worden uitgevoerd door aannemingsbedrijf Moens. Naar verwachting is de verbouwing in maart afgerond.

Kerkbankenstrijd Borculo voorbij
Na ruim zeven jaar is de strijd om de kerkbanken in de hervormde kerk in Borculo voorbij. Dat meldde omroep Gelderland. De Stichting Behoud Hervormde Kerk Borculo wilde de kerkbanken vervangen door stoelen, maar kerkgangers wilden de banken behouden. De kerk wordt nu gedeeltelijk ingericht met de oude banken en gedeeltelijk met nieuwe stoelen. De kerkbanken die niet meer worden gebruikt, worden opgeslagen op een brandvrije plaats waar de juiste klimatologische omstandigheden heersen. Beide partijen zijn blij met de oplossing.

Na jaren van voorbereiding en overleg is er ook een akkoord bereikt over restauratie van de kerk. Begin 2008 start de eerste fase met de bouw van een nieuwe consistoriekamer en een nieuwe toiletgroep. In de tweede fase wordt het liturgisch centrum naar het midden van de kerk verplaatst. De oude preekstoel blijft staan, maar verliest zijn functie. De wanden van de kerk worden hersteld en geschilderd en het middenpad wordt verbreed.

Oude kerk wordt Stefanuskerk
Voormalig voorzitter Flip Stokebrook van het college van kerkrentmeesters van de hervormde wijkgemeente Westerbork en de huidige beheerder van de kerk, Andries Pol, hebben recent op de toren van de oude dorpskerk in Westerbork in smeedijzeren letters de nieuwe naam van de kerk aangebracht: Stefanuskerk.

De dorpskerk van Westerbork bestaat al meer dan 800 jaar. In een oude akte uit 1206 werd de ”capella te Burcht”, samen met de kerk in Beilen door de bisschop van Utrecht overgedragen aan de abt van het klooster te Ruinen. Het betrof toen waarschijnlijk een houten kapelletje, gedekt met stro. Dit historische gegeven was voor de Westerborker gemeenschap aanleiding om in 2006 het 800-jarig bestaan van Westerbork te vieren, maar waarschijnlijk is de nederzetting Burch al veel ouder.

Omstreeks 1360 werd de houten kapel vervangen door een stenen kerk, die toen wat kleiner was dan de huidige kerk. Deze stenen kerk werd gewijd aan Sint-Stephanus. De heilige Stephanus komt ook voor in het kerkzegel van de hervormde wijkgemeente en in het logo van de protestantse gemeente Westerbork in wording.

In dit zegel wordt Sint-Stephanus afgebeeld met een boek in zijn hand en omgeven door stenen, wat erop duidt dat hij door steniging als martelaar stierf. In het zegel zijn ook een penning en een valk afgebeeld. Dat verwijst naar het feit dat de Börker kerkgemeenschap een bijdrage moest leveren aan de jaarlijkse afdracht van geld aan de bisschop van Utrecht en van een witte valk aan de abt van het klooster in Ruinen.

Tijdens de Hervorming, omstreeks 1600, werd de kerk door de protestanten overgenomen. De naam Stefanuskerk bestaat dus al eeuwen, maar is in de volksmond nooit ingeburgerd geraakt. Nadat de hervormde gemeente Westerbork drie jaar geleden, in het kader van het ontstaan van de Protestantse Kerk in Nederland, een federatie met de gereformeerde kerk in Westerbork is aangegaan, ontstond de behoefte om de naam Stefanuskerk duidelijker in beeld te brengen.

De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer