Karimov zeker van nieuwe termijn in Oezbekistan
TASJKENT - President Islam Karimov, de voormalige communist die Oezbekistan al sinds de onafhankelijkheid in 1991 regeert, lijkt bij de presidentsverkiezingen zondag zeker van een derde verkiezingsoverwinning op rij. Volgens critici komen de verkiezingen neer op weinig meer dan politiek theater.
Hoewel de president van Oezbekistan volgens de grondwet niet meer dan twee termijnen mag dienen is de kandidatuur van Karimov in november goedgekeurd door de Oezbeekse kiesraad. Karimov is al bijna twee decennia aan de macht. Hij won de twee afgelopen presidentsverkiezingen in 1991 en 2000 -door internationale waarnemers als oneerlijk betiteld- en zijn mandaat is verscheidene keren verlengd door middel van referenda en stemmingen door een onderdanig parlement.Deskundigen beschouwen de regering van Karimov als het meest repressieve regime van Centraal-Azië. Onafhankelijke politieke en religieuze activiteiten worden onderdrukt, oppositieleiders en dissidenten zijn gevangengezet, opgenomen in psychiatrische instellingen of ertoe gedwongen het land te verlaten.
Drie onbekende regeringsgezinde partijen hebben kandidaten voor het presidentschap naar voren geschoven: een schoolmeester die parlementariër is geworden, een zakenvrouw met een medische bevoegdheid en een hoogleraar rechten die aan het hoofd staat van de overheidsraad voor mensenrechten. Geen van deze zogenaamde rivalen van Karimov voert actief campagne en deskundigen beschouwen hen als speelballen van het regime, genomineerd om de illusie te wekken dat de kiezer een keuze heeft. Enkele echte oppositieleden hebben geen toestemming gekregen om zich kandidaat te stellen. Tegenover persbureau AP hebben ze verklaard dat ze bijna dagelijks worden bedreigd en onder druk worden gezet.
In een televisietoespraak begin december deed Karimov internationale kritiek op de presidentsverkiezingen van de hand en zei hij dat de verkiezingen aan internationale criteria zou voldoen. Hij riep Oezbeken ertoe op „politieke volwassenheid” te tonen en zinspeelde erop dat hij een verpletterende overwinning verwacht. „Bepaalde politici of degenen die ons met wantrouwen of twijfel bezien, zullen jaloers zijn nadat het resultaat is bekendgemaakt”, zei hij. AP en verscheidene andere internationale nieuwsorganisaties hebben geen toestemming gekregen om de verkiezingen van morgen te verslaan.