Binnenland

Naar de petcoach voor Max’ kuren en Muppets gegrom

Je gaat uit wandelen met je nieuwe hond. Hij heeft een mooie leren halsband om zijn nek. „Ik zou hem een slipketting omdoen”, zegt iemand die veel van honden weet. Je doet het. „Doe die slipketting eens af”, zegt een kenner de dag daarna. Om duidelijkheid te scheppen in dit soort verwarring richt dr. Jolanda Pluijmakers een netwerk van petcoaches op.

21 December 2007 12:41Gewijzigd op 14 November 2020 05:24
PLUIJMAKERS ...tijd voor preventie... Foto Davalon
PLUIJMAKERS ...tijd voor preventie... Foto Davalon

Het bedrijf heet Davalon, the petcoach company. Doel: een landelijk dekkend netwerk van deskundigen die eigenaars begeleiden bij de opvoeding van hun huisdier. Aan het hoofd staat Jolanda Pluijmakers, die haar doctoraat in de diergeneeskundige gedragswetenschappen haalde aan de universiteit van Bristol.Waarom richt u Davalon op?
„Ik ben nu vijftien jaar bezig als trainster van puppyklassen en als gedragstherapeute en al die tijd zie ik een patroon van dingen die misgaan bij de opvoeding van honden. Eigenaars stuiten altijd op vragen en zoeken naar antwoorden. Ze winnen informatie in bij vrienden en bekenden en schaffen boeken aan - met als gevolg dat mensen heel verward raken omdat er zo veel verschillende en foutieve informatie is.

Het is niet leuk altijd achter de feiten aan te lopen, we moeten preventiever te werk gaan. We kunnen veel problemen voorkomen als we ervoor zorgen dat de nieuwe inzichten in de wetenschap rechtstreeks bij de huisdierbezitter terechtkomen.”

Wat gaat er concreet fout?
„Neem een puppy die een voorwerp steelt of iets anders doet wat niet mag. De eigenaar corrigeert de pup door hem in zijn nekvel te pakken of op de rug te leggen. Want, zo schrijven ze in de boeken: zo corrigeren honden en wolven hun jong. De dominantietheorie die voor wolven van toepassing is, wordt letterlijk vertaald naar honden. Maar door de domesticatie zijn honden absoluut geen wolven meer.

Een gevolg is dat mensen hun pup overcorrigeren. De bestraffing duurt veel te lang, is veel te hevig. Een pup heeft al tien signalen van onderdanigheid gegeven, maar de baas negeert deze. De hond kan dan angstgerelateerde agressie vertonen: hij komt los en hapt. Later doet hij dat naar een andere hond die in de buurt van zijn nek komt.”

Zoveel boeken, zoveel organisaties. Voegt Davalon wel wat toe?
„Dat denk ik zeker. Onze petcoaches zullen gemakkelijk toegankelijk zijn. Een aantal van hen is dierenartsassistent. De eerste naar wie eigenaars toegaan met vragen is de dierenarts - en daar zit dan een deskundige. Verder gebruiken we een gedeelte van onze omzet voor nieuw onderzoek.”

Geeft een petcoach eenmalig advies?
„Dat ligt aan wat de klant wil. Wij bieden abonnementen en losse consulten aan. Stel, je schaft een pup aan. Met een abonnement krijg je een halfjaar lang ondersteuning van iemand die je kunt bellen, mailen of opzoeken. Dan komt bijvoorbeeld aan de orde: Hoe laat je de overgang van de fokker naar de thuissituatie -voor de eigenaar een leuke dag, voor een pup nogal traumatisch- zo goed mogelijk verlopen?

Bij de tweede vorm, een consult, staat één punt centraal. Dan kan iemand zeggen: Ik heb een probleem met de zindelijkheidstraining van mijn hondje en wil daar advies over hebben. Of: Ik heb een puppy die helemaal van streek raakt als hij alleen achterblijft, wat doe ik eraan?

Een halfjaarabonnement kost 220 euro, een consult -van ongeveer een halfuur- kost 45 euro.”

De consulten zijn geen vervanging van een cursus?
„Absoluut niet. Wij adviseren eigenaars zeker om naar een cursus te gaan.”

Voor 2008 streeft u naar een landelijk dekkend netwerk in Nederland. Gaat dat lukken?
„We zijn net begonnen met onze campagne en verzamelen nu mensen die geschikt zijn om petcoach te worden. De eerste groep in Nederland -we zijn ook in Engeland en Duitsland bezig met dit idee- start in februari met de opleiding. Onze eerste mailing naar dierenartsenpraktijken in het zuiden heeft tien aanmeldingen opgeleverd: in Limburg, Zeeland en België. Voor volgend jaar streven we naar een minimumaantal van dertig coaches. Als we er honderd hebben, zullen we een redelijke landelijke dekking hebben.”

Gaat Davalon zelf opleiden?
„Ja. De opleiding bestaat uit zes contactdagen en honderd uur zelfstudie. Zij wordt afgesloten met een examen. Zo hebben we twee selectiemomenten voor de petcoaches: bij de inschrijving en bij het examen.”

Denken alle petcoaches straks hetzelfde over -bijvoorbeeld- de slipketting?
„Wij hebben strikte richtlijnen en protocollen waaraan coaches zich moeten houden. Bij de opleiding zijn we er natuurlijk ook op gericht alle neuzen in dezelfde richting te krijgen.”

Zullen Nederlanders aankloppen bij een petcoach?
„Ik ben er absoluut van overtuigd. Mijn ervaring met de markt in de afgelopen vijftien jaar zegt mij dat hier grote behoefte aan is.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer