Minder draagvlak voor Uruzgan-missie in Kamer
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet maandag nog veel zaken toezeggen voordat een gewenste grote Kamermeerderheid instemt met de verlenging van de ISAF-missie na 1 augustus 2008 met nog eens twee jaar.
Maar ook al komt er steun van de coalitiepartijen en de VVD, het aantal tegenstemmers voor de missie is groter dan ooit.In 2006 waren de SP, GroenLinks en D66 tegen de uitzending naar de provincie Uruzgan. Bij D66 -toen nog regeringspartij- leidde de kwestie zelfs tot een crisis waarna Boris Dittrich opstapte als fractieleider.
De drie tegenstanders van de missie bezetten destijds 23 Kamerzetels, nog geen zesde van de 150 parlementariërs. Dezelfde partijen zijn nog steeds tegen en hebben dankzij de forse winst van de SP bij de vorige verkiezingen nu 35 zetels. Als de PVV van Geert Wilders, die tot nu toe uiterst kritisch is over de missie, ook tegenstemt, zal dat aantal uitkomen op 44 zetels. Wat de Partij voor de Dieren (2 zetels) en het lid Verdonk doen, is nog niet bekend. De SGP (2) stemt waarschijnlijk voor de verlenging.
Hoewel een akkoord grondwettelijk niet nodig is bij een uitzending, vindt het kabinet de steun van zoveel mogelijk partijen belangrijk vanwege het maatschappelijk draagvlak. Feitelijk heeft het kabinet alleen een informatieplicht aan de Tweede Kamer.
Belangrijk is dan ook de steun van de VVD met 21 zetels om op tweederde van de Kamer uit te komen (101 zetels). Maar ook de liberalen zijn nog niet overtuigd, zei woordvoerder Van Baalen zondag. Hij wil harde garanties dat de kosten voor slijtage, verlies en vervanging van materieel voor Uruzgan uit de algemene middelen komen. „Het mag in ieder geval niet ten koste gaan van het budget van Defensie”.
Ook wil Van Baalen 60 miljoen euro voor training van de troepen nu al regelen en niet uitstellen tot het voorjaar. Ook het CDA eist dat. Verder wil de VVD niet dat er nog een missie naast komt en is de partij het niet eens met „de lappendeken” van landen die Nederland bijstaan in Uruzgan.
Maandag houdt de Tweede Kamer een algemeen overleg over het voorstel van het kabinet om de Nederlandse ISAF-bijdrage te verlengen. In de dagen erna wordt de kwestie in de plenaire zaal afgerond, waarbij de fracties moties kunnen indienen. Dit debat vindt dinsdag of woensdag plaats. Uiterlijk donderdag, de laatste dag voor het reces, zal de Kamer over de kwestie stemmen.