„Eenhoofdige leiding nodig bij Diensten GV”
DEN HAAG - Het is zaak dat de Diensten Geestelijke Verzorging (DGV) bij de krijgsmacht een „eenhoofdige leiding” krijgen. Te vaak is „het samenspel” tussen de diensten „niet optimaal”, zei ds. G. Bikker donderdagmiddag in de Haagse Kloosterkerk bij zijn afscheid als hoofdkrijgsmachtpredikant.
De Diensten Geestelijke Verzorging ondersteunen de militairen en burgers van de krijgsmacht en hun directe relaties, „waar ook ter wereld”, aldus de website van de DGV. De DGV tellen momenteel vijf diensten (secties), waaronder de Dienst Protestantse Geestelijke Verzorging. De zesde dienst, de Dienst Islamitische Geestelijke Verzorging, is in wording.Hoewel de verschillende diensten samenwerken, blijven het toch eilandjes, moest ds. Bikker vaststellen. „Ruim vijf jaar geleden, bij mijn aantreden als hoofdkrijgsmachtpredikant, heb ik als een van mijn doelstellingen geformuleerd dat de muziek meer eenstemmig zou gaan klinken. Is dat gelukt?”
Het antwoord is ja en nee, aldus de predikant. Maar misschien toch meer nee dan ja. Ds. Bikker, zijn beeldspraak vervolgend: „De diverse secties in het ensemble hebben ieder hun eigen leider (zelf stond hij aan het roer van de Dienst Protestantse Geestelijke Verzorging, red.). „Maar heel vaak gaat het bij het samenspel niet optimaal. En soms gaat iemand ineens solo zingen.”
Het gaat mis, constateerde de predikant, „omdat er niemand voor het orkest staat. Er zijn goede secties, maar er is geen dirigent.” Zijn boodschap: „Het samenspel moet geleid worden door een goede, deskundige én door iedereen geaccepteerde dirigent. En zo lang niet wordt besloten tot het aanstellen van een dirigent, van een eenhoofdige leiding bij de DGV, zal het moeilijk blijven.”
Luitenant-generaal J. G. A. Leijh, hoofddirecteur personeel & organisatie, merkte in zijn toespraak aan het einde van de bijeenkomst op dat de „signalen” die ds. Bikker -opnieuw- had uitgezonden „niet zomaar terzijde” geschoven kunnen worden.