Gebak eten tijdens storing Rivierenland
NEERIJNEN - Het is donderdagmorgen rustig op het gemeentehuis van Neerrijnen, dat als informatiepunt voor burgers is ingericht tijdens de stroomstoring in de Tieler- en Bommelerwaard. Alleen de telefoniste heeft het druk. „Veel boeren zijn onthand doordat ze hun koeien niet kunnen melken.”
Het gemeentehuis van Neerijnen is een prachtig monumentaal kasteel met een gracht eromheen. Donderag ontsiert een groot vierkant apparaat de oprijlaan. Het is een noodaggregaat die sinds woensdag is opgestart, nadat de stroom uitviel in het gebied.Het gemeentehuis is ontregeld door de storing. „In verband met stroomuitval geen pc’s aanzetten”, meldt een bordje aan de voordeur.
Voor de medewerkers van de gemeente is er een geluk bij een ongeluk. Bakkerij Plaza Stegeman uit Geldermalsen komt met drie dozen gebak de trap van het raadhuis oplopen. De traktatie was oorspronkelijk bedoeld voor commissaris van de Koningin, Cornielje. Hij zou een werkbezoek brengen aan Neerijnen en Haaften. De bijeenkomst gaat niet door, omdat de commissaris de hele nacht actief geweest is in het ’rampgebied’. Het gebak, met het wapen van Neerrijnen erop, wordt nu uitgedeeld op het gemeentehuis. De rest gaat naar een verzorgingshuis, meldt een medewerkster van de gemeente.
Voor M. Westermann (67), die naast het gemeentehuis woont, komt de stroomstoring op een vervelend moment. Hij komt donderdag zijn paspoort ophalen om daarna naar Den Haag te vertrekken om zijn visum op te halen. „Ik moet volgende week dinsdag naar India. Door de storing kan ik nu wel mijn paspoort ophalen, maar omdat het systeem niet werkt is hij nog niet geldig.” Westermann gaat vandaag toch naar Den Haag. „Ik kijk wel of het lukt. Anders heb ik nog wel een paar dagen.”
Westermann heeft weinig overlast gehad van de stroomstoring. „Ik heb een noodaggregaat. Alleen het moment dat het donker werd, schrok ik even. Dit is een goede waarschuwing om altijd een zaklamp en kaarsen bij de hand te hebben. Gelukkig hadden de meeste mensen voor Kerst hun kaarsen wel van zolder gehaald.”
De Neerijner is een van de weinigen die vanmorgen het gemeentehuis bezoekt. Het raadhuis was de hele nacht en ook vandaag de hele dag open als informatiepunt, maar weinigen maken daar gebruik van.
Gemeentesecretaris P. Wanrooij laat de ruimte in het souterrain ziet die is ingericht als noodopvang voor burgers. Er staat een U-vormige kring van stoelen, Cup-a-Souppakjes staan op tafel, maar er is niemand te zien. „In deze regio is er een grote betrokkenheid op elkaar. Ik denk dat veel mensen elkaar helpen. Mantelzorg, een speerpunt van onze gemeente, komt nu tot zijn recht", aldus Wanrooij.
De telefoniste daarentegen komt handen tekort. De meeste hulpvragen verlopen via haar. Het gerinkel van de telefoon klinkt onophoudelijk. „Veel boeren bellen omdat hun koeien moeten worden gemolken. Het gaat vaak om grote aantallen, dus handmatig lukt dat hen niet. Ik had net iemand aan de telefoon hoe ze haar puppy’s warm kon houden.”
Volgens commissaris van de brandweer Van Hemert verloopt de hulpactie prima. „Voorlopig gaat alles hier goed. De scholen draaien, de kazernes zijn bezet, er is 130 man op de been. Wij redden het wel.”