Twijfel in Japan over hulp aan marine VS
TOKIO - In de Japanse Eerste Kamer is Marutei Tsurunen het enige lid van westerse afkomst. De in Finland geboren Tsurunen is sinds 2002 Eerste Kamerlid voor de Democratische Partij Japan (DPJ), de grootste Japanse oppositiepartij. Zijn afkomst en zijn positie geven hem een unieke kijk op de huidige politieke stagnatie in Japan.
Het belangrijkste twistpunt tussen de regering en de oppositie is op dit moment het verlenen van logistieke hulp aan Amerikaanse marineschepen die op weg zijn naar Afghanistan. Over die hulp wordt in de Japanse Eerste Kamer stevig gedebatteerd. De hulp werd op 1 november stopgezet toen de oppositie de zogenaamde terrorismewet die de hulpverlening aan de VS mogelijk maakte, blokkeerde.De Japanse premier Fukuda beloofde de Amerikaanse president Bush de afgelopen maand de hulp te hernieuwen en verlengde daarvoor zelfs de parlementaire zittingsperiode. „De terrorismewet heeft geen kans op slagen”, zegt Tsurunen. „Er zijn belangrijker problemen”, voegt hij eraan toe. „Het ministerie van Defensie is door en door corrupt. Da moeten we eerst oplossen.”
Ook staat het volk niet achter de hulp. „Onderzoek toont aan”, zegt Tsurunen, „dat 40 procent van de kiezers twijfelt over de hulp aan de Amerikanen, 28 procent is ervoor en 24 procent is ertegen.”
Belangrijk is in dit verband dat de DPJ en Fukuda’s Liberaal Democratische Partij (LDP) heel verschillend tegen de relatie met de Verenigde Staten aankijken. „Er is een groot verschil tussen de DPJ en de LDP”, legt Tsurunen uit. „Onze partij wil dat Japan onafhankelijk is van Amerika en stelt dat we op gelijke voet met elkaar staan. De LDP volgt Amerika veel te veel.”
Geen hulp verlenen levert volgens Tsurunen geen problemen op voor de Japanse relatie met de Verenigde Staten. „We zijn al bezig met een ander wetsvoorstel. Wij kunnen wel wat anders doen dan het zenden van schepen.”
De huidige politieke stagnatie begon toen in juli de oppositie een recordaantal zetels wist te bemachtigen in de Japanse Eerste Kamer. „In andere landen”, legt Tsurunen uit, „is het niet ongebruikelijk dat de twee kamers in handen van verschillende partijen zijn. In Japan is dat uitzonderlijk. Het was een radicale verandering in de Japanse politieke situatie.”
Sinds september zijn er slechts drie wetten aangenomen. Japanse media beschuldigen de oppositie ervan uitsluitend tegen te stemmen. De LDP noemt de huidige situatie „onmogelijk.” „Veel mensen geloven dat de oppositie partijpolitiek bedrijft”, zegt Tsurunen, „maar daar ben ik het niet mee eens. Wij zijn niet tegen het invoeren van wetten. Wij staan klaar om wetten te steunen die van de LDP afkomen als ze goed zijn voor het Japanse volk.”
Premier Fukuda heeft echter al zijn politieke kapitaal ingezet op de terrorismewet. Er is zelfs een kans dat de premier de parlementaire zittingsperiode, die op 15 december afloopt, nog een keer verlengt om de wet vervolgens in de Tweede Kamer, waar de regerende coalitie een meerderheid heeft, erdoor te duwen.
Volgens Tsurunen zou dat de Japanse politiek in een stroomversnelling kunnen brengen. „Als onze partijleiders vinden dat we nu klaar zijn voor de verkiezingen, is een motie van afkeuring waarschijnlijk al voldoende om de ontbinding van de Tweede Kamer af te dwingen. Wij zijn heel hard bezig met het voorbereiden van verkiezingen. Misschien vinden ze plaats in januari, april of na de G-8-top in juli.”
Hij denkt niet dat zijn partij een meerderheid in de Tweede Kamer zal bemachtigen, maar verwacht dat de coalitiepartner van de LDP, Komeito, van kamp zal ruilen. „Als wij winnen en de LDP verliest in de verkiezingen, stapt de Komeito op ons af. Zij wil blijven regeren en is bereid om met de DPJ samen te werken.” Na vijftig jaar vrijwel onafgebroken te hebben geregeerd, zou dat het einde betekenen van de LDP als regeringspartij.
Tsurunen maakt zich wel zorgen over Komeito. „Komeito staat veel te veel onder de invloed van de Soka Gakkai.” De Soka Gakkai is een invloedrijke boeddhistische organisatie. „Onze kiezers zullen er niet blij mee zijn, maar ze zullen het liever hebben dan een coalitie met de LDP.”
Tsurunen verwacht overigens niet dat het houden van verkiezingen de huidige politieke stagnatie lang zal oplossen. „De politieke impasse kan nu niet worden opgelost. Als we met Komeito samenwerken is er een kleine kans. Maar waarschijnlijk zal de huidige situatie lang aanhouden. Over drie jaar vinden de volgende Eerste Kamerverkiezingen plaats en dan verwacht ik niet dat de LDP voldoende zetels terug zal winnen.”