Kerk & religie

Zuidhorn verkent subsidie voor TU

De synode van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt te Zuidhorn heeft vrijdag nog geen besluit genomen over het aanvaarden van overheidssubsidie voor de Theologische Universiteit (TU). Zij heeft wel het best van de TU opgedragen onderzoek te doen naar de voorwaarden en mogelijkheden van subsidie. Ook wordt er een verkennende aanvraag bij het ministerie van Onderwijs ingediend.

Kerkredactie
27 September 2002 20:02Gewijzigd op 13 November 2020 23:50

Deze verkennende aanvraag is vooral bedoeld om duidelijkheid te verkrijgen over de voorwaarden en hoogte van de subsidie. De vergadering stelde vast dat eventuele subsidie niet ten koste mag gaan van het feit dat de kerken verantwoordelijk blijven voor de opleiding tot de dienst des Woords. Het definitieve besluit over een subsidieaanvraag is aan de eerstvolgende generale synode.

De synode achtte het onderwerp vrijdag nog niet rijp voor definitieve besluitvorming. Onduidelijkheid over de mogelijkheden van andere vormen van financiering, over de consequenties van subsidie door de overheid, en over de vraag of de kerken van alle aspecten wel voldoende op de hoogte zijn, gaf daarbij de doorslag. Overheidssubsidie zou een breuk met een bijna 150 jaar bestaande traditie zijn waarin de kerken door grote offervaardigheid zelf de Theologische School (later Theologische Universiteit) wisten te financieren.

De curatoren bleken vrijdag tegen het aanvragen van subsidie voor de predikantsopleiding te zijn. In hun rapport stelden zij dat gehele of gedeeltelijke subsidie geen aanbeveling verdient, vanwege het besloten karakter van de universiteit. Curator ds. J. W. van der Jagt (Dalfsen) stelde tijdens de vergadering dat het voor curatoren moeilijk wordt om enerzijds de zelfstandigheid van de universiteit te bewaren en anderzijds afhankelijk te zijn van de overheid. „Ook ben ik beducht voor het teruglopen van de liefde voor de opleiding. De financiële band is uiting van deze liefde”, zei hij.

Ds. Van der Jagt verwees naar een kerklid dat recent met een volle portemonnee naar de schooldag kwam en de gehele inhoud ervan in de collectezak deponeerde. „In Kampen worden dominees door dominees opgeleid. Niemand zal toch subsidie voor predikanten willen aanvragen?”

De meningen op de synode waren verdeeld. Ouderling G. Zwarteveen wees op het draagvlak in de kerken. „Velen begrijpen het niet dat je een subsidiebedrag weigert dat maar zo verkregen kan worden.”

Ds. P. Houtman (Twijzel): „Mag je subsidie weigeren als daar geen inhoudelijke consequenties aan vastzitten? De liefde tot de universiteit blijft ook niet bestaan als we de geldstroom kunstmatig op peil moeten houden.”

Ouderling H. Veldman toonde zich ervoor beducht dat subsidie de betrokkenheid van het kerkvolk zou aantasten. Ouderling S. Jonker vond het traject dat de synode afliep veel lijken op poppenkast. „De kerken vragen subsidie aan en kunnen over enkele jaren de subsidie mogelijk weer weigeren. Bovendien is het de vraag of via dit traject genoeg duidelijkheid over de voorwaarden verkregen wordt.” Hij verwachtte veel onenigheid in de kerken over dit nieuwe beleid.

Volgens synodepreses dr. E. A. de Boer dient het traject van de synode maximale duidelijkheid naar de kerken toe. „Dit traject is een zorgvuldigheidstraject.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer