Grondvlak
Nieuws uit de plaatselijke kerken.
Restauratie kerk Monster
De restauratie van de hervormde kerk te Monster verloopt voorspoedig. Dat meldt de voorzitter van het college van kerkrentmeesters, H. Breugem.Tijdens de werkzaamheden is in de westgevel een oude muur van de oorspronkelijke kerk tevoorschijn gekomen, die vermoedelijk tussen 1050 en 1100 werd gebouwd. De muur is van tufsteen, een vulkanisch gesteente uit de Eiffel in Duitsland. Als herinnering is nu in de kerkmuur onder het orgel een stukje muur van tufsteen ingemetseld. Bij het ontpleisteren van de muren kwam in de noordgevel ook een venster tevoorschijn.
Tijdens de werkzaamheden worden de muren opnieuw bepleisterd en gesausd. Ook wordt het dakbeschot opnieuw geplaatst. Het geheel wordt daarna geschilderd. De vensters worden voorzien van dubbele beglazing en in de kerkrentmeesterskamer wordt een archiefruimte gemaakt.
In het tweede kwartaal van volgend jaar hoopt de gemeente de kerk weer in gebruik te nemen.
Geldprobleem kerk Scherpenisse
De hervormde gemeente in het Zeeuwse Scherpenisse wil de kerk aan de binnenzijde restaureren. Dat meldt dagblad BN/De Stem. Of de restauratie kan worden uitgevoerd, hangt af van een beslissing van de rijksoverheid over de vraag of de kerk in aanmerking komt voor een speciale subsidie voor achterstallig onderhoud. Komt de overheid niet of onvoldoende over de brug, dan is de restauratie voorlopig van de baan.
De bouwkundige staat aan de binnenzijde van de kerk is slecht. Het pleisterwerk brokkelt af, de houten spanten zijn aangetast en het voegwerk van het natuursteen is aan een opknapbeurt toe. De binnenzijde werd dertig jaar geleden voor het laatst onder handen genomen.
„De kosten van restauratie zijn geschat op ongeveer 385.000 euro”, zegt ouderling A. Steenpoorte. „Voor 365.000 euro hebben wij subsidie aangevraagd. Of we die krijgen en hoeveel dat wordt, weten we nog niet.” Dit moet volgende week duidelijk zijn.
Mocht de kerk overgaan tot restauratie, kan het gebouw tijdelijk niet gebruikt worden. De gemeente zal dan moeten uitwijken naar een andere locatie voor de kerkdiensten.
Kerken open in Utrecht
De Utrechtse werkgroep Kerk in de City heeft besloten dit jaar bij wijze van experiment de monumentale kerkgebouwen in de binnenstad op de zaterdagen in de adventstijd open te stellen voor het publiek.
In de zomermaanden organiseert de werkgroep ook een dergelijke openstelling. Dan ligt het accent op het historisch en cultureel erfgoed dat de kerken te bieden hebben. Tijdens de adventsopenstelling ligt het accent vooral op de rust die mensen, te midden van alle koopdrukte, in de kerken kunnen vinden.
Op de zaterdagmiddagen 15 en 22 december zijn in elk geval de Sint-Augustinuskerk, de Sint-Catharinakathedraal, de Domkerk, de Gertrudiskathedraal, de Nicolaïkerk, de Pieterskerk en de Sint-Willibrorduskerk geopend.
Consistorie Koudekerke gesloopt
De consistorie van de Michaëlskerk in Koudekerke mag gesloopt worden. Dat meldt de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC). Het dagelijks gemeentebestuur van Veere geeft vergunning om de uit 1836 daterende aanbouw af te breken. Volgens de gemeente is het gebouwtje niet authentiek en gaat er bij sloop geen gezichtsbepalend monument verloren. De Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten heeft wel bezwaar tegen de sloop. Dat is voor het college echter geen reden om de sloopvergunning te weigeren.
De protestantse gemeente wil op de plaats van de consistorie een ontmoetingsruimte bouwen. „Nu moeten we daarvoor de straat over naar een ander gebouw”, zegt scriba A. Maalderink. In de huidige consistorie passen hooguit vijftien mensen. Het nieuwe gebouw zou plaats moeten bieden aan honderd mensen en krijgt een ondergronds gedeelte voor de jeugd. Er is nog geen bouwvergunning.
Torentje Hoogeloon in restauratie
Bij recente onderhoudswerkzaamheden is geconstateerd dat het torentje met luidklok op het dak van de voormalige pastorie van de protestantse kerk aan de Hoofdstraat in het Brabantse Hoogeloon in slechte staat verkeert. Ook is het niet meer mogelijk om het klokje te luiden. Dat meldt de website Blik op Nieuws.
In overleg met de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschappen en Monumenten en de gemeente Bladel, waar Hoogeloon onder valt, is besloten het torentje tijdelijk te verwijderen om het te kunnen restaureren. Het torentje is vandaag met een mobiele kraan naar Nieuwkuijk gebracht voor verdere inspectie en herstel. De verwachting is dat het torentje over een halfjaar terug zal zijn.
Het zogenoemde waterstaatskerkje van Hoogeloon en de drie aangebouwde woningen zijn als rijksmonument beschermd en eigendom van de Maatschappij van Welstand.
De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.