Kamer wil meer ouderen aan het werk
DEN HAAG - Een meerderheid in de Tweede Kamer wil extra maatregelen om de arbeidsmarkt voor oudere werknemers open te breken.
Onder meer de regeringspartijen CDA, PvdA, ChristenUnie en oppositiepartij D66 menen dat werken tot op latere leeftijd aantrekkelijker moet worden. Dit met het oog op de vergrijzende beroepsbevolking.De partijen brachten hun voorstellen hiertoe vandaag in bij de behandeling van de begroting van het ministerie van Sociale Zaken.
Volgens CDA en D66 moeten er ook voor de arbeidsparticipatie van 65-plussers meer maatregelen worden getroffen. Zo ziet D66-Kamerlid Koser Kaya graag dat ouderen na hun 65e makkelijker een eenmansbedrijf kunnen oprichten.
Ze pleit daarom voor de introductie van een zogeheten 65-plus-bv, met een speciaal belastingtarief voor ondernemende ouderen. Volgens het Kamerlid wil een op de vijf 65-plussers wel werken, maar worden zij tegengehouden door allerlei regels.
CDA-Kamerlid Van Hijum wil dat de negatieve beeldvorming bij werkgevers over oudere werknemers wordt aangepakt door een publiekscampagne van de overheid. Volgens hem denken veel werkgevers ten onrechte dat ouderen vaker ziek en minder productief zijn.
PvdA en ChristenUnie hopen de huiver bij werkgevers weg te nemen om ouderen in dienst te nemen, door ze een zogeheten no-riskpolis aan te bieden. Daardoor hoeven werkgevers geen ziektekosten te betalen bij verzuim.
Ondertussen heeft een ruime Kamermeerderheid zich gesteld achter het plan van CDA en PvdA om pas op de plaats maken met het verder openstellen van de grenzen voor Oost-Europees personeel. Ook ChristenUnie, SP en VVD hebben er geen behoefte aan om volgend jaar al te bekijken of Roemenen en Bulgaren hier zonder werkvergunning aan de slag kunnen, zoals was gepland.
Het vorige kabinet heeft bepaald dat inwoners van Roemenië en Bulgarije, die sinds dit jaar lid zijn van de Europese Unie, tot 2009 een werkvergunning nodig hebben om in Nederland te werken. Maar de Kamer wil dat eerst de huidige problemen door de komst van voornamelijk Polen opgelost moeten worden.
Wat de VVD betreft wordt de vergunningsplicht voor Roemenen en Bulgaren die in Nederland willen werken nog enkele jaren gecontinueerd. De vergunningsplicht kan volgens de overgangsregels voor de twee nieuwe EU-lidstaten maximaal duren tot 2013.