De Jong toch niet uit LPF-fractie
Het LPF-kamerlid mevrouw Winnie de Jong stapt toch niet uit de fractie. Ze wil van binnenuit de „ondemocratisch georganiseerde fractie” helemaal omgooien. Verder moet LPF-voorman Wijnschenk zijn functie met onmiddellijke ingang opgeven.
Het LPF-kamerlid maakte haar beslissing vrijdagmiddag in Den Haag bekend nadat ze een gesprek had gevoerd met LPF-voorzitter Maas. Die had er bij De Jong op aangedrongen niet op te stappen. Het kamerlid wil nu samen met Maas de cultuur binnen de huidige fractie gaan veranderen.
Fractievoorzitter Wijnschenk doet het volgens De Jong helemaal verkeerd. Tijdens de algemene beschouwingen heeft hij volgens haar gefaald. Wijnschenk mag wel in de fractie blijven, maar hij moet „in de achterste bankjes van de klas het vak gaan leren.”
De Jong wil verder dat haar fractiegenoot Hoogendijk direct opstapt. Hij is „een dictator”, die de partijdemocratie aan zijn laars lapt. „In Rusland in de ergste tijd was dit soort stalinistisch gedrag zelfs ongekend. Met Hoogendijk kunnen we niet verder.”
Eerder beschuldigde De Jong Hoogendijk ervan dat hij zijn zetel in de Tweede Kamer heeft gekocht voor duizenden euro’s. Daarop zocht Hoogendijk contact met advocaat Spong om te bekijken welke juridische middelen hij heeft om De Jong terecht te wijzen. Vrijdag heeft De Jong haar beschuldiging ingetrokken.
De Jong vindt dat de huidige fractieorganisatie op de schop moet. Er is momenteel een negenkoppig fractiebestuur. „Dat is een fractie in een fractie. Zwakke leiders hebben een groot bestuur.”
LPF-voorzitter Maas is het in grote lijnen eens met de kritiek van De Jong. Ook hij vindt dat het huidige fractiebestuur anders georganiseerd moet worden. „Het wordt tijd dat de bezem erdoor gaat. Het kan niet langer zo zijn dat de leden van het fractiebestuur en de raad van advies alles voor het zeggen hebben en de rest er voor spek en bonen bijzit.”
Daarna moet het geruzie binnen de fractie direct zijn afgelopen. Maas: „Ik ben het beu, want het kost ons veel leden en goodwill. We hebben heel goede ministers en staatssecretarissen en de vereniging is ook goed bezig. Het kan dan niet zo zijn dat de fractie het steeds verknalt”, aldus Maas.
De Jong kondigde donderdag aan dat zij uit de LPF-fractie wilde stappen en dat enkele anderen haar waarschijnlijk zouden volgen. Het kamerlid ergert zich al maanden aan de gang van zaken in de fractie. Het ontslag van haar persoonlijk medewerker was de druppel die de emmer deed overlopen. De medewerker werd de laan uitgestuurd omdat hij tegen de wens van het fractiebestuur in een eigen notitie over het matig functioneren van voorzitter Wijnschenk binnen de fractie verspreidde.
Premier Balkenende sprak vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie het vermoeden uit dat de dreiging van De Jong een soloactie is. Daarom maakt hij zich geen zorgen over de stabiliteit van de coalitie. Balkenende wil zich als premier niet al te zeer bemoeien met de gang van zaken in fracties: „Ik ben verantwoordelijk voor het kabinet. Daar gaat het goed. Het gaat mij om bestendigheid en standvastigheid in het kabinet. Daar sta ik voor.”