SP wil werklozen in de buurt aan de slag helpen
DEN HAAG (ANP) – De SP voelt niets voor loonkostensubsidies en gesubsidieerde banen, zoals minister Donner en staatssecretaris Aboutaleb (Sociale Zaken) willen invoeren. Tweede Kamerlid Ulenbelt van de SP komt volgende week bij de begrotingsbehandeling Sociale Zaken met een eigen plan om werklozen zo nodig met zogeheten leer-werkbedrijven in hun buurt aan de slag te helpen.
Volgens Ulenbelt is de arbeidsbemiddeling zo bureaucratisch geworden dat instituties als uitkeringsorganisatie UWV, Centrum voor Werken Inkomen (CWI), regels en procedures centraal zijn komen te staan. Volgens hem smachten werkzoekenden en werkgevers met vacatures naar een vast aanspreekpunt in hun buurt. Hij wil „de menselijke maat" laten terugkeren.De SP’er wil dat gemeenten bij buurtbedrijven zogenoemde banenjagers aanstellen die „kind aan huis zijn" bij werkgevers in de buurt. Zij weten bij welke bedrijven welke werkzoekenden aan de slag kunnen. Mensen worden direct in dienst genomen van de buurtbedrijven als ze nog niet direct een ’normale’ baan aankunnen en nog scholing of werkervaring moeten opdoen.
Via het leer-werkbedrijf moeten de werkzoekenden verplicht aan de slag, desnoods bij een school in de omgeving of een sportvereniging, tenzij dat door de zorg voor kleine kinderen of een handicap niet kan. „Wie door de buurt wandelt, ziet het werk liggen", stelt Ulenbelt. Als mensen in hun wijk aan de slag gaan, zorgt het volgens hem ook voor een betere sociale samenhang.
Zolang mensen aan de slag zijn voor het leer–werkbedrijf, krijgen zij hun uitkering aangevuld tot het minimumloon. Bij iemand die een leerplek heeft bij een bedrijf, moet de werkgever afhankelijk van de productiviteit van de persoon en de draagkracht van de onderneming een bonus betalen.
Volgens Ulenbelt kunnen gemeenten zelf bepalen hoe zij de buurtbedrijven gaan opzetten. Hij verwacht dat in totaal circa een half miljard euro nodig is. „Maar geld is niet het probleem", stelt hij. Volgens hem is nu in de begroting voor 2008 ruim 1,5 miljard euro gereserveerd voor nauwelijks succesvolle trajecten om werklozen aan werk te helpen.
De SP’er wijst erop dat al jaren wordt betwijfeld, onder meer door de Algemene Rekenkamer en Tweede Kamer, of de miljarden euro’s die de overheid steekt in re–integratietrajecten wel nuttig besteed zijn. Ondertussen heeft volgens hem alleen maar het aantal commerciële re–integratiebureaus dankzij investeringen van UWV, CWI en sociale diensten kunnen groeien naar circa 1700 bedrijven.