Een bloeiende tuin op de vensterbank
In dit donkere jaargetijde zijn bloemen en planten een belangrijke, en voor velen een onmisbare factor voor gezelligheid in huis. Een bloemetje kan zo veel doen. Bloeiende planten in de tuin zijn in deze tijd schaars, en daarom wil je ze juist in de vensterbank. Dan heb je bij het naar buiten kijken toch bloemen voor ogen. Liefst zetten we ze ook op andere plaatsen in de kamer, maar de ervaring heeft geleerd dat dit meestal geen succes is, vanwege het weinige licht.
Zo vlak voor de kerstdagen en de jaarwisseling neemt de vraag naar bloeiende planten sterk toe, waarbij vooral de kleuren rood en wit gewild zijn. Er zijn ook planten, zoals kerststerren en kerstrozen, die door de naam al met deze dagen verbonden zijn.Het kopen van bloeiende planten in deze tijd van het jaar blijkt niet altijd een succes. Een plant die er veelbelovend uitziet, geeft soms al na korte tijd problemen. Een cyclaam die slap gaat hangen zonder dat hij watergebrek heeft, een poinsettia (kerstster) die zijn blad verliest, of een azalea met veel knoppen waarvan de meeste verdrogen, terwijl hij volop water krijgt. Teruggaan met de plant om te reclameren doe je meestal niet, want de schuld zal wel bij jezelf liggen. Toch is dat lang niet altijd het geval.
De meeste planten groeiden onder ideale omstandigheden op in kassen. Daar hadden ze ook te maken met afnemende lichthoeveelheden, maar temperatuur, voeding en watergift waren prima geregeld. Sommige planten werden ook nog extra belicht voor een betere bloei. Veel licht is noodzakelijk voor de plant, want daaruit moet hij de energie voor zijn groei halen. Zonder licht geen bouwstoffen. De meststoffen in de grond hebben alleen waarde als de plant goed kan groeien door het aanwezige licht. Wees daarom voorzichtig met het verstrekken van kunstmest in de winter.
Slappe stelen
Plaats de planten echter zo licht mogelijk, dus vlak bij het raam. Vitrage neemt al heel veel licht weg en het licht van gloeilampen is voor goede groei veel te weinig en heeft vaak een negatieve invloed. Om planten met kunstlicht te laten groeien, is een sterke belichting nodig. Het vraagt veel energie van de plant om knoppen tot bloem te laten uitgroeien. Staat de plant te donker, dan sterven de knoppen af of de bloemen hebben slappe stelen en de bloemkleur blijft flets.
Aangezien in deze tijd van het jaar het aantal uren daglicht gering is en de lucht veelal zwaarbewolkt, is de hoeveelheid licht maar een fractie van wat er in de zomer aan licht is. Voordat de plant in de kamer staat, heeft hij meestal al een lange weg achter de rug. Tijdens het transport en de verhandeling waren de condities niet ideaal, in elk geval was er weinig licht en wisselde de temperatuur veelvuldig. Alleen sterke en gezonde planten kunnen deze overgang goed doorstaan.
Hoe korter de reis van kas naar huiskamer is, hoe beter. Als de wortels bij aflevering al zwak en niet helemaal gezond zijn, zal de plant bij de hogere temperatuur in de kamer slap gaan hangen, blad verliezen en afsterven. Ziekten die altijd op de loer liggen, zoals grauwe schimmel, slaan bij zwakke planten toe. Let daarom bij aankoop goed op de conditie van de plant, plaats hem zo veel mogelijk in het licht en houd de grond vochtig, dus niet te nat of te droog.
Nieuwkomer
Omdat de vraag in deze tijd groot is, wordt een ruim sortiment bloeiende planten aangeboden. Uiteraard veel verschillende rassen van kerststerren (poinsettia), maar ook azalea, cyclaam, begonia, kalanchoë, (kerst-) of lidcactus, saintpaulia, anthurium en potchrysant. Bijna al deze planten zijn ook met witte bloemen te verkrijgen, maar er is wel groot verschil in wit. Wit bloeiende azalea’s zijn in deze tijd van het jaar van nature nog schaars, in tegenstelling tot rode. Om toch aan de vraag te voldoen, worden veel planten sterker geforceerd, met als nadeel dat een deel van de knoppen gemakkelijk verdroogt.
Ook de veelgekochte orchidee Phalaenopsis is er met helderwitte bloemen. Een nieuwkomer voor deze tijd van het jaar is de wit bloeiende Streptocarpus grandis, oftewel snowflake. Dit is een Streptocarpussoort met één groot blad, waarbij de bloemstengels aan de bladbasis ontspruiten. De plant was uitgezet bij honderd consumenten, die hem na de proefperiode gemiddeld zeer positief beoordeelden en een waardevolle aanwinst noemden. Momenteel gaan er veel planten naar het buitenland, want de vraag in eigen land is nog gering.
Wie een snowflake wil kopen moet nadrukkelijk naar de plant vragen en doet er goed aan een afbeelding van de plant mee te nemen. Ook voor deze plant geldt: houd de grond vochtig, maar niet te nat en zet hem in deze tijd van het jaar in de zon, maar straks in het voorjaar niet meer. De plant is de moeite van het proberen waard.