Nieuwegeiner wil geld voor hulp aan tieners
DEN HAAG - De Nederlandse overheid heeft geen enkele belangstelling om iets te doen tegen de hoge aantallen tienerzwangerschappen en abortussen onder Surinaamse en Antilliaanse meiden. Dat zei Joshua With van de Nieuwegeinse Stichting Verlichting donderdag bij de Raad van State.
With vecht daar de weigering van een subsidieverzoek door de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aan. VWS weigert de stichting van With geld te geven zodat die een gerichte voorlichtingscampagne kan beginnen onder lager opgeleide Surinaamse en Antilliaanse jongeren.With maakt zich uitermate bezorgd over het stijgende aantal gewenste en ongewenste zwangerschappen en abortussen onder Surinaamse en Antilliaanse tienermeisjes. VWS wil With onder meer geen geld geven omdat het alleen aan algemene voorlichting doet. Subsidies voor specifieke voorlichting voor doelgroepen heeft VWS aan zogenoemde zelforganisaties zoals ZonMw uitbesteed.
VWS vindt dat With daar maar moet aankloppen voor subsidies. „Dat heb ik al gedaan, maar daar kreeg ik nul op het rekest. Ik ben geen bekende Nederlandse deskundige en dus zien ze me niet staan. Bovendien geeft ZonMw alleen maar geld voor campagnes om bijvoorbeeld geslachtsziekten te voorkomen. Het voorkomen van tienerzwangerschappen en abortussen heeft geen prioriteit”, zei With.
Volgens With zijn de tienerzwangerschappen het daarmee gepaard gaande verschijnsel van eenoudergezinnen funest voor de kinderen. Kinderen uit dergelijke gezinnen raken volgens With veel vaker op het criminele pad dan kinderen uit gezinnen met een vader en een moeder.
„Ik wil dat Surinaamse en Antilliaanse vaders hun verantwoordelijkheid nemen en ook zorgen voor de kinderen die ze hebben verwekt. In Suriname en op de Antillen is 90 procent van de gevangenen afkomstig uit een eenoudergezin”, aldus With.
De Stichting Verlichting wil zich specifiek richten op het voorkomen van tienerzwangerschappen en abortussen. Dat laatste heeft volgens With niets met religie te maken, maar alles met een verkeerd wereldbeeld van de jonge meiden.
Uitspraak over enkele weken.