Binnenland

Drie bewindslieden besluiten serie hoorzittingen

DEN HAAG (ANP) – De parlementaire onderzoekscommissie Onderwijsvernieuwingen besluit vrijdag haar hoorzittingen met de ondervraging van drie PvdA-bewindslieden. Zij hebben een belangrijke rol gespeeld bij de basisvorming, de tweede fase, de vorming van het vmbo en het nieuwe leren, de vier thema’s die de commissie onderzoekt.

7 December 2007 07:16Gewijzigd op 14 November 2020 05:21
DIJSSELBLOEM Foto ANP
DIJSSELBLOEM Foto ANP

Eerst praat de commissie-Dijsselbloem met Wallage, die staatssecretaris was van 1989 tot 1993. In dat laatste jaar voerde hij de basisvorming in. Daarna spreekt de commissie met Ritzen, minister op het departement van 1989 tot 1998. Acht jaar lang was hij politiek en financieel verantwoordelijk.Als laatste komt Netelenbos aan het woord. Zij was staatssecretaris in Paars I (van 1994 tot 1998). Uit de verhoren bleek veel kritiek op Netelenbos, die later minister van Verkeer en Waterstaat was. Zij werd onder meer beschuldigd van chantage, omdat zij per se scholieren met leer- en opvoedingsmoeilijkheden wilde onderbrengen in het nieuwe vmbo, een mix van beroepsonderwijs en mavo. Verder zou ze de Tweede Kamer tijdens het debat over de tweede fase op het verkeerde been hebben gezet.

Voor het verhoor van de laatste drie bewindslieden heeft de commissie telkens twee uur uitgetrokken, twee keer zo lang als bij de anderen. De commissie heeft in twaalf dagen een tachtigtal betrokkenen ondervraagd. Onder hen waren naast bewindslieden, Kamerleden, beleidsambtenaren, leraren, scholieren en ouders. Met de hoorzittingen wilde de commissie achterhalen hoe de onderwijsvernieuwingen in de laatste vijftien jaar zijn verlopen. De voorzitter van de commissie, het Tweede Kamerlid Dijsselbloem (PvdA), mikt erop dat hij het eindrapport medio januari kan presenteren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer