Wenen en Tsjechië zijn het eens over centrale
Tsjechië en Oostenrijk zijn het eens geworden over veiligheidsmaatregelen rond de kerncentrale in het Tsjechische Temelin. Daarmee is een conflict opgelost dat de vervroegde toetreding van Tsjechië tot de Europese Unie in gevaar dreigde te brengen.
Op grond van de overeenkomst zal aan het verdrag over de toetreding van Tsjechië tot de EU een protocol worden toegevoegd waarin is vastgelegd welke veiligheidsmaatregelen Tsjechië moet nemen ten aanzien van de 50 kilometer van de Oostenrijkse grens gelegen kerncentrale. In ruil hiervoor zal Oostenrijk de onderhandelingen over de toetreding van Tsjechië tot de EU niet dwarsbomen. De Oostenrijkse kanselier, Wolfgang Schüssel, en de Tsjechische premier, Milos Zeman, bereikten de overeenkomst donderdag na bemiddeling van de EU. Tsjechië zal naar verwachting in 2004 lid worden van de EU.
Oostenrijk heeft lange tijd de sluiting geëist van de centrale, die in 2003 volledig operationeel moet worden. De kerncentrale is vorig jaar begonnen met proefdraaien, maar heeft sindsdien wegens uiteenlopende technische problemen meermalen stilgelegen. De centrale begon woensdag weer te draaien na een maand te hebben stilgelegen wegens een defect aan een oliepomp.
Goed nabuurschap
Schüssel noemde de overeenkomst een geslaagd voorbeeld van goed nabuurschap. Het lijdt geen twijfel dat de kanselier in Oostenrijk, dat in 1978 besloot geen kernenergie te gebruiken, kritiek te verduren zal krijgen. De uiterst rechtse FPÖ, die deel uitmaakt van de regering, heeft gepleit voor een Oostenrijks veto tegen de toetreding van Tsjechië tot de EU en milieuactivisten hebben meer dan eens de Tsjechische grens geblokkeerd uit protest tegen de centrale.
De Belgische premier, Verhofstadt, die over twee weken in Brussel een top van EU-regeringsleiders voorzit, wil het onderwerp nucleaire veiligheid daar ook op de agenda zetten. Op dit terrein bestaan er in de Europese Unie geen vaste richtlijnen. Groot-Brittannië en Frankrijk hebben moeite met het onderwerp, omdat zij over veel kerncentrales beschikken die ook niet geheel voldoen aan de IAEA-normen.