Buitenland

Colombia roept hulp van Sarkozy in

BOGOTA - De Colombiaanse regering zal de Franse president Nicolas Sarkozy vragen om aanwezig te zijn bij de nieuwe gespreksrondes met de linkse FARC-rebellen. Dat heeft Luis Carlos Restrepo, hoge commissaris voor de vrede in Colombia, dinsdag laten weten.

Buitenlandredactie
5 December 2007 08:46Gewijzigd op 14 November 2020 05:20
De regering van Colombia heeft de Franse president Sarkozy uitgenodigd voor de gesprekken met de FARC-beweging. Foto EPA.
De regering van Colombia heeft de Franse president Sarkozy uitgenodigd voor de gesprekken met de FARC-beweging. Foto EPA.

De marxistische rebellen houden tientallen gegijzelden vast, onder wie de Frans-Colombiaanse politica Ingrid Bétancourt. Restrepo vloog dinsdag naar Frankrijk om Sarkozy persoonlijk te vragen.De Colombiaanse president Alvaro Uribe belde Sarkozy vorige week om te zeggen dat hij bereid was samen met Frankrijk nieuwe onderhandelingen te beginnen met de FARC om de gegijzelden vrij te krijgen.

De Venezolaanse president Hugo Chavez had zich eerder opgeworpen als bemiddelaar in het conflict. De bedoeling was gegijzelden uit te wisselen tegen gevangen FARC-rebellen. Chavez klaagde dat Uribe zijn contacten met de guerrillaleiders saboteerde. Toen Chavez ook nog eens, tegen de afspraken in, een telefoongesprek voerde met de bevelhebber van het Colombiaanse leger, was de maat vol voor Uribe.

Colombiaanse militairen namen vorige week drie linkse rebellen gevangen die beeldmateriaal van de sinds 2002 vastgehouden Bétancourt bij zich hadden. Op de vijf video’s zijn ook andere gevangenen van de opstandelingenbeweging te zien. Op een video die waarschijnlijk van 24 oktober dateert, is een vastgeketende Bétancourt in de jungle te zien die somber oogt en er slecht uitziet. Het was het eerste videobewijs in jaren dat ze waarschijnlijk nog in leven is. Ook zijn er brieven en foto’s van haar gevonden.

De laatste maanden komt er meer druk op de Colombiaanse rebellenbeweging FARC. In Colombia zelf wordt het leven voor de guerrilla’s steeds moeilijker gemaakt door de regering van president Uribe. Die is er duidelijk op uit de beweging uit te roeien en de ongeveer 3000 gijzelaars zo spoedig mogelijk vrij te krijgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer