Koninklijk Huis

Vorstelijk park heeft beurt nodig

BAARN - Het Baarnse Bos moet weer echt een park voor bezoekers worden. Om dat te bereiken, moet het op een fors aantal punten worden aangepakt. Dat bleek vrijdagmiddag tijdens de presentatie van het boek ”Het Baarnse Bos, een vorstelijk wandelpark” over het voormalige bezit van de Oranjes.

30 November 2007 22:24Gewijzigd op 14 November 2020 05:20

Het Baarnse Bos ligt er voor het oog prachtig bij. Herfsttinten geven extra sfeer aan de lange lanen met bomen. Aan het einde van een van de lanen doemt Paleis Soestdijk op. Meer dan 200 jaar was het Baarnse Bos eigendom van de bewoners van het paleis. In 1981 kreeg Staatsbosbeheer er zeggenschap over, waarmee het grote publiek er volledige toegang kreeg.De geschiedenis van het Baarnse Bos gaat terug tot rond 1640, toen een Amsterdamse koopman het landgoed De Eult kocht. In de loop van de jaren werden er lanen aangelegd. In 1758 kwam het landgoed in het bezit van prinses Anna van Hannover, de weduwe van stadhouder Willem IV. De prinses, die Soestdijk als zomerresidentie had, liet haar rentmeester bekijken of De Eult, dat tegenover het paleis lag, geschikt was om te kopen. De rentmeester was ronduit negatief over het landgoed, maar de prinses besloot het toch aan te schaffen.

Ongeveer vijftig jaar later, tijdens de Franse overheersing, verbleef koning Lodewijk Napoleon regelmatig in het paleis.

De diverse bewoners hadden zo hun invloed op de inrichting van landgoed De Eult. Ze lieten mooie paden aanleggen, maar gebruikten het gebied ook voor bosbouw. Dat leverde geld op, wat toch vaak de voorkeur kreeg boven een recreatieve bestemming.

Desondanks hebben veel leden van de koninklijke familie er rondgelopen. Om te voorkomen dat zij in de zomer bruin werden, lieten de eigenaren hoge bomen langs de lanen groeien. Een bruinverbrande huid duidde op werken in de buitenlucht, zoals boeren dat deden. Prinsessen mochten niet de schijn wekken dat zij dit eenvoudige werk deden.

In de negentiende eeuw raakte de naam De Eult langzaam maar zeker buiten gebruik en kreeg het als nieuwe aanduiding het Baarnse Bos. Ondanks de vele documentatie over het gebied, is niet duidelijk wanneer die naam voor het eerst in zwang kwam. De geschiedenis van het park, dat een rijksmonument is, staat uitgebreid beschreven in het rijk geïllustreerde boek dat vrijdag werd gepresenteerd.

Het boek beschrijft ook dat het gebied toe is aan onderhoud. Er zijn zeventien deelprojecten opgesteld. Het is de bedoeling zo veel mogelijk de oorspronkelijke situatie van het bos te herstellen. Zo moeten dichtgegroeide paden weer herkenbaar worden. Ook de entrees van het bos moeten er beter uit gaan zien.

De aanpak van het bos zal wel worden afgestemd op de veranderingen die Paleis Soestdijk de komende jaren zal ondergaan. Het is nog altijd onduidelijk welke bestemming het paleis uiteindelijk krijgt.

De Utrechtse gedeputeerde A. H. Raven zegde vrijdag al toe dat de provincie de mogelijkheden zal bekijken om het opknappen van het bos financieel te ondersteunen. „Het is een van de mooiste cultuurlandschappen die Utrecht rijk is”, vindt Raven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer