Prins voert nieuw woord in Nederlandse taal in
Prins Willem-Alexander is er deze weken druk mee: klimaat, water en in het bijzonder sanitaire voorzieningen. Dat zal het komende jaar ook zo zijn, want vorige week vrijdag gaf hij in New York het startsein voor het Internationale Jaar van de Sanitatie.
Uit dat jaar wil de prins als voorzitter van een adviesraad op dat terrein het maximale halen. Daarom houdt hij toespraak op toespraak over het belang van goede voorzieningen. De achterliggende dagen sprak hij er drie keer over en maandag zal hij in Japan opnieuw een betoog houden.Aandacht voor sanitatie is bittere noodzaak, zo zei de prins maandag in Zaandam bij de Nederlandse start van het VN-jaar: „Op deze wereld kunnen 2,6 miljard mensen er slechts van dromen dat zij ook in zulke omstandigheden kunnen leven als wij. Iedere dag overlijden er 7500 mensen, van wie 5000 onder de vijf jaar oud, door onhygiënische toestanden aan een van de vele watergerelateerde ziekten.”
De prins definieerde het begrip sanitatie gelijk even. Van Dale kent het niet. „Toch wil ik dat woord graag vasthouden, omdat het hier niet alleen gaat om sanitaire voorzieningen, zeg maar de hardware, maar vooral ook om de bewustwording van en educatie over nut en noodzaak van goede hygiënische leefomstandigheden, om een gezond en waardig leven te kunnen leiden, waardoor verdere ontwikkeling niet langer een utopie hoeft te zijn.” Prins Willem-Alexander gaf een tip bij het woord ”sanitatie”: „Als u allen gewoon in uw spellingchecker ”toevoegen” aanklikt, verdwijnt het rode lijntje en bestaat het woord de facto ook in het Nederlands.”
In Zeist benadrukte prins Willem-Alexander dinsdag nog eens het belang van een serieuze aanpak van de milieuproblemen. Vooral de rijke landen hebben daarbij een grote verantwoordelijkheid, aldus de prins. „Zowel om verdere klimaatsverandering te voorkomen als om arme landen te helpen zich aan te passen aan klimaatsverandering. Er zijn binnen de VN nog steeds landen die beweren dat klimaatsverandering een natuurlijk fenomeen is dat niet door menselijk handelen wordt veroorzaakt of kan worden beïnvloed cq. gestopt. Stel dat deze landen gelijk hebben, is dat dan een reden om passief toe te blijven kijken, te accepteren dat het onvermijdelijk is en niet eens te proberen de klimaatsverandering tegen te houden? De laatste keer dat de aarde een natuurlijke opwarming meemaakte leefden er slechts een paar miljoen mensen, die er bovendien een nomadische levensstijl zonder noemenswaardige bezittingen op na hielden. Nu heeft de aarde 6,5 miljard bewoners en we zijn op weg naar de 10 miljard.”
In Nederland ziet de prins een proces van toenemende bewustwording. „Door mijn werkbezoeken op het gebied van de ruimtelijke ordening heb ik met eigen ogen kunnen zien dat het niet bij woorden blijft.”
Toch pleitte de prins voor meer aandacht voor de „gevólgen van klimaatverandering. We moeten opnieuw leren leven met het wassende water.” „Het is goed om open te staan voor nieuwe concepten. Laten we niet te snel „onhaalbaar” of „onrealistisch” roepen bij innovatieve plannen. Nederland is altijd een voorloper geweest.”