Veel doden bij bomaanslag Sri Lanka
COLOMBO (AP) - Een bomaanslag bij een warenhuis in een voorstad van de Sri Lankaanse hoofdstad Colombo heeft gisteravond aan zeker zestien mensen het leven gekost. Zevenendertig mensen raakten gewond.
Volgens het leger zit de separatistische rebellenbeweging Tamil Tijgers achter de aanslag, hoewel deze doorgaans burgerdoelen mijdt. De bom ging af toen een beveiligingsbeambte bij de winkel in de plaats Nugegoda een verdacht pakje aantrof en dit probeerde te openen, aldus een legerfunctionaris.Eerder vrijdag pleegde een gehandicapte vrouw in opdracht van de Tamil Tijgers een zelfmoordaanslag op het leven van de Sri Lankaanse minister van Sociale Zaken, Douglas Devanada, meldde het leger. De minister bleef ongedeerd, maar behalve de pleegster kwam een ambtenaar bij de aanslag om het leven en raakten twee anderen gewond, van wie één ernstig. De aanslag had plaats in het ministerie van Sociale Zaken in de hoofdstad Colombo.
Devanada is de leider van de EPDP, een partij van etnische Tamils die zich heeft afgescheiden van de Tamil Tijgers. De minister vormde al eerder het doelwit van aanslagen.
De vrouw die de aanslag pleegde, een poliopatiënte, was samen met anderen het ministerie binnengelaten om het wekelijkse open spreekuur van de minister bij te wonen. Toen zij bij de ingang van het kantoor werd gefouilleerd, liet zij haar explosieven afgaan. Een woordvoerder van de rebellen zei niet op de hoogte te zijn van de aanslag.
Dinsdag kwamen elf schoolgaande kinderen en twee volwassenen om als gevolg van een exploderende bermbom binnen de vesting van de rebellen in het noorden van Sri Lanka. De Tamil Tijgers zeiden het leger verantwoordelijk te houden voor de bomexplosie, maar een legerwoordvoerder ontkende die aantijging.
De Sri Lankaanse luchtmacht bestookte dinsdag tevens het radiostation van de Tijgers met een twaalftal bommen, een uur voordat deze de jaarlijkse toespraak van de rebellenleider Velupillair Prabhakaran zou uitzenden. Vijf medewerkers van het radiostation en vier anderen kwamen daarbij om het leven. De in Parijs gevestigde mediawaakhond Verslaggevers Zonder Grenzen bracht dinsdagavond een verklaring naar buiten waarin de aanval als oorlogsmisdaad werd aangemerkt, omdat militaire acties zich volgens internationale richtlijnen dienen te beperken tot militaire doelen.
De regering en de Tamilrebellen sloten begin 2002 een bestand, maar vredesonderhandelingen kwamen niet van de grond en eind 2005 laaide de burgeroorlog weer op. Sindsdien zijn er meer dan 5000 doden gevallen. De Tijgers strijden al sinds 1983 voor een eigen Tamilthuisland in het noordoosten van Sri Lanka. Zij zeggen dat de Tamilbevolking door de Singhalese meerderheid wordt gediscrimineerd. De strijd heeft tot dusver aan ruim 70.000 mensen het leven gekost.