Kerk & religie

Aftrekbaarheid giften kerken gewaarborgd

DEN HAAG - De verplichting voor kerken om zich bij de Belastingdienst te bewijzen als ”algemeen nut beogende instelling” is voor de meeste kerkverbanden van de baan. Hierdoor blijven giften van kerkleden fiscaal aftrekbaar.

Redactie economie
29 November 2007 12:04Gewijzigd op 14 November 2020 05:19

Dat blijkt uit een convenant dat het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) en de Belastingdienst vrijdag in Den Haag zullen ondertekenen. Alle kerkgenootschappen die aangesloten zijn bij het CIO krijgen een zogeheten groepsbeschikking, waardoor het niet meer nodig is als kerk apart een aanvraag in te dienen.Meer details over het convenant wilde CIO-woordvoerder Hans Zuijdwijk donderdagmorgen niet geven. „Pas als het convenant is ondertekend, zullen de details bekend worden.”

Niet aangesloten bij het CIO zijn onder meer de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland, de Gereformeerde Kerken Hersteld en de Anglicaanse Kerk in Nederland. Deze kerkverbanden zullen alsnog een aanvraag moeten indienen en benodigde papieren moeten kunnen overleggen. Ook hun staat het vrij om een groepsbeschikking te regelen, aldus Zuijdwijk. „Maar dat zal zonder het CIO moeten gebeuren.”

Per 1 januari 2008 moeten kerken en goede doelen bij de Belastingdienst aangeven of ze een algemeen nut beogende instelling (anbi) zijn. De aanvraag is van belang voor de fiscale aftrekbaarheid van giften van kerkgangers.

Wie niet staat geregistreerd, kan straks flinke bedragen aan schenkings- en successierecht verschuldigd zijn, variërend van 41 tot 68 procent.

Voor de anbi-status zijn onder meer een deugdelijke administratie en een actueel beleidsplan nodig. Tot nu toe komen kerken er automatisch voor in aanmerking.

De groepsbeschikking via het CIO vrijwaart kerken van extra administratief werk. Inzicht in een jaarboek blijft echter wel nodig. Ook kan de Belastingdienst bij twijfel navraag doen.

Het ministerie van Financiën besloot eerder dit jaar tot de nieuwe regels om organisaties die zich ten onrechte goed doel noemen, uit te sluiten van de gunstige fiscale regeling.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer