Meer sociale woningen in randgemeenten
DEN HAAG - Minister Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie zal randgemeenten van grote steden dwingen om sociale woningen te bouwen voor mensen met lage inkomens.
Dat zei de minister woensdag tijdens de bespreking van haar begroting in de Tweede Kamer. Volgens de bewindsvrouw beschikken randgemeenten, bijvoorbeeld in de Rotterdamse regio, over te weinig sociale woningen. Daar moet nu verandering in komen.Randgemeenten worden gedwongen om sociale woningbouw te realiseren. Daardoor ontstaat in de steden ruimte om huizen in het midden- en hogere segment te bouwen, met name in achterstandswijken. Op die manier is het mogelijk om bevolkingsgroepen beter te spreiden over stad en omringende gemeenten.
PvdA-Kamerlid Depla had de minister om dwangmaatregelen gevraagd. Door het gebrek aan sociale woningen worden mensen met een laag inkomen wel gedwongen om naar de stad te trekken, waar problemen zich vervolgens concentreren, zo redeneerde Depla.
Vogelaar zei woensdag dat de overeenkomsten die zij gaat ondertekenen met de achttien gemeenten met probleemwijken opnieuw vertraging oplopen. Ze wil deze zogeheten charters nu voor 1 maart tekenen. Oorspronkelijk was het de bedoeling de overeenkomsten in oktober te tekenen. Volgens Vogelaar betekent de vertraging niet dat de aanpak van de veertig probleemwijken volledig stilligt. Zij stelt dat de eerste concrete stappen vanaf 1 januari worden gezet.
De vertraging in de plannen is onder meer te wijten aan de woningcorporaties. Eind vorige week pas zegden zij definitief toe over een periode van 10 jaar 2,5 miljard euro bij te dragen aan het verbeteren van de probleemwijken. Gemeenten hebben daardoor nog niet de noodzakelijke financiële afspraken met de corporaties kunnen maken.