Politiek

Eurlings houdt zich stil over kilometerheffing

DEN HAAG (ANP) – Minister Eurlings (Verkeer, CDA) heeft dinsdag in de Tweede Kamer de kiezen op elkaar gehouden over de voorgenomen landelijke kilometerheffing. „Het is mij als minister niet toegestaan om vooruit te lopen op een besluit dat nog moet worden genomen", stelde hij.

28 November 2007 07:18Gewijzigd op 14 November 2020 05:19

De Kamer had Eurlings ontboden voor een spoeddebat na berichten over een dreigend uitstel van de invoering van de heffing tot 2016. Volgens het regeerakkoord zou het kabinet voor 2012 een eerste onomkeerbare stap zetten.Het kabinet buigt zich vrijdag weer over voorstellen van Eurlings. Dan zouden knopen moeten worden doorgehakt. Eurlings heeft de Kamer uitsluitsel beloofd voor de behandeling van zijn begroting over 2008, die volgende week plaatsvindt.

Alleen de oppositie mengde zich in het debat. De regeringsfacties CDA, PvdA en ChristenUnie roerden zich nauwelijks.

GroenLinkser Duyvendak eiste dat de kilometerheffing voor de zomer van 2011 wordt ingevoerd en niet via een proef die teruggedraaid kan worden. Amsterdam lobbyt voor een experiment met een spitsheffing op de eigen ringweg tegen de files. ANWB–directeur Guido van Woerkom is daar tegen. „Dat betekent alleen maar extra betalen. Je krijgt er niets voor terug", zei hij in het tv–programma NOVA. Amsterdam wil het geïnde geld steken in beter openbaar vervoer. Daar moet Amsterdam eerst mee beginnen voor een spitsheffing te introduceren, aldus Van Woerkom.

Hij verwacht anderzijds een grote proef rond Amsterdam samen met het bedrijfsleven om automobilisten te belonen die de spits mijden. Belonen is altijd positiever dan bestraffen en is volgens de ANWB–topman ook een goede basis voor het uiteindelijke systeem.

D66 ziet net als GroenLinks uitstel niet zitten. SP, VVD en PVV kunnen zich daar juist best in vinden.

Het lijkt alsof de plannen van de commissie–Nouwen de ijskast in gaan, aldus SP–Kamerlid Roemer. Oud–ANWB–directeur Paul Nouwen presenteerde in mei 2005 een breed gedragen advies voor invoering van kilometerheffing in 2012.

De VVD zit er niet mee als de heffing op de lange baan gaat. Volgens Kamerlid De Krom is het draagvlak verkeken door de „emmer aan belastingverhogingen" van het kabinet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer