SP wil beter toezicht op veiligheidsdiensten
TWEEDE KAMER
DEN HAAG (ANP) – De SP-fractie in de Tweede Kamer wil het toezicht op de veiligheidsdiensten verbeteren. De partij heeft moeite met de bestaande praktijk dat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de verantwoordelijk minister van Binnenlandse Zaken zelf beslissen welke informatie geheim wordt gehouden. Kamerlid Van Raak vindt dat hij met zijn collega’s moet kunnen besluiten dat bepaalde informatie van de inlichtingendiensten in de openbaarheid komt. Wat hem betreft moet de Tweede Kamer dat bij een meerderheid van twee derde kunnen afdwingen.
De SP zal woensdag de begrotingsbehandeling van het ministerie van Binnenlandse Zaken aangrijpen om een discussie hierover te beginnen. Van Raak zegt dat die discussie los moet worden gezien van de recente oproep van scheidend AIVD-directeur Sybrand van Hulst aan de SP om toe te treden tot de Commissie Stiekem, officieel de Tweede Kamercommissie voor de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.
De VVD-fractie zal tijdens het begrotingsdebat eveneens onvrede uiten over de gang van zaken rond veiligheidsdiensten. De liberalen vinden de regie tussen de politie en veiligheidsdiensten momenteel een rommeltje. De fractie is voorstander van een apart ministerie voor Veiligheid. Nu dat er deze kabinetsperiode niet komt, pleit de VVD voor een betere coördinatie ter bevordering van de veiligheid.
De VVD komt daarnaast met een voorstel om het geweld tegen gezagsdragers snel aan te pakken. Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) heeft dit jaar aangekondigd deze vorm van geweld stevig te zullen bestrijden, maar de liberalen vinden dat ze op die belofte nog te weinig daden volgen.
PvdA-Kamerlid Heijnen zal veel aandacht vragen voor de integriteit van gemeenteraadsleden. Die hebben vaak dubbele belangen, bijvoorbeeld als ze moeten beslissen over een voetbalclub of andere vereniging waar ze zelf lid van zijn. Heijnen pleit voor een integriteitscode tussen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het ministerie waarin duidelijk staat wat een gemeenteraadslid wel of niet kan of mag doen.
CDA-Kamerlid Schinkelshoek bepleit woensdag regelvrije zones in wijken, waar burgers ongehinderd initiatieven kunnen ontplooien. Hij wil dat er enkele proeftuinen komen waar buurtbewoners zelf kunnen bepalen hoe hun wijk bijvoorbeeld wordt schoongehouden of waar een speeltuin komt, zonder dat ze daarbij tegen overheidsregels aanlopen. Schinkelshoek borduurt met zijn voorstel voort op een rapport waarin de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid meer vertrouwen van de overheid in buurtprojecten aanbeveelt.