Rotterdam pakt hypotheekfraude aan
ROTTERDAM (ANP) – De gemeente Rotterdam wil meer bevoegdheden krijgen om hypotheekfraude aan te pakken. Burgemeester Opstelten en wethouder Karakus (Wonen) overhandigden minister Hirsch Ballin (Jusitie) dinsdag een pakket aan maatregelen om de fraude te bestrijden. Rotterdam pleit onder meer voor het kunnen opvragen van informatie bij banken en notarissen.
Gemeenten moeten ook klachten kunnen indienen tegen verdachte notarissen, taxateurs en hypothecaire tussenpersonen, vindt het Rotterdamse stadsbestuur. Beide maatregelen vereisen aanpassing van de Gemeentewet. Andere wensen van de Maasstad zijn het openbaar maken van de WOZ–waarden van panden en het opnemen van alle hypotheken bij het Bureau Kredietregistratie (BKR).Volgens minister Hirsch Ballin is er al beleid in de maak om hypotheekfraude beter te lijf te gaan. Onderzocht wordt hoe notarissen beter kunnen worden gestraft en hoe verdachte transacties sneller kunnen worden opgespoord. Het Openbaar Ministerie (OM) beschouwt de fraudebestrijding volgens een woordvoerster inmiddels als speerpunt.
Volgens de burgemeester loopt de financiële strop op tot in de miljoenen. Wethouder Karakus benadrukte dat de schade ook voor de slachtoffers van de oplichting en de wijkbewoners „enorm" is. Door de fraude verpauperen wijken en raken slachtoffers diep in de schulden.
Slachtoffers van vastgoed–en hypotheekfraude zijn vaak laagopgeleide, kansarme mensen. Ze worden verleid tot het kopen van een huis, om het vervolgens op te knappen en te verhuren. Het uiteindelijke doel is om het huis voor een veel hogere prijs te verkopen, maar voordat het zover is komt er geen huur meer binnen en zijn de betrokken handelaren met de noorderzon vertrokken. Een slachtoffer blijft doorgaans met een schuld van circa 150.000 euro zitten.
In 2006 vond 27 procent van de hypotheekfraudes in Rotterdam plaats. Tot nu toe zijn zeshonderd fraudezaken aan het licht gekomen.